20-01-2022

Početak maja novi rok za završetak radova na auto-putu

Novi rok za završetak radova na prioritetnoj dionici auto-puta Bar-Boljare je početak maja, saopštili su iz kompanije Monteput i dodali da je razlog kašnjenja nedostatak opreme za održavanje.


Foto: Bemax; Dionica Smokovac - Mateševo

Iz Monteputa su kazali da je prethodno rukovodstvo kasnilo s nabavkom vatrogasne i opreme za zimsko održavanje auto-puta, ali da je procedura u toku, prenosi portal RTCG.

Direktor Monteputa Milan Ljiljanić rekao je za TVCG da su započeti postupci javnih nabavki i da je jedan broj tendera u pripremi.

“Preuzeli smo sve neophodne aktivnosti za nabavku opreme koja će omogućiti nesmetano otvaranje i funkcionisanje auto-puta", saopštio je Ljiljanić.

Prdsjednik Vlade Zdravko Krivokapić prije nešto više od mjesec je obišao gradilište auto-puta i poručio da želi da on bude spreman 15. januara, pred zimsku turističku sezonu.

Međutim, i iz Komisije za tehnički pregled, koja bi trebalo da izda upotrebnu dozvolu za auto-put, poručuju da je pred njima dosta posla, imajući u vidu složenost objekta. Oni očekuju da će do maja auto-put makar biti pušten u probni rad.

"Jasno je da neke od posljednjih aktivnosti mogu ostati kratko i djelimično nezavršene, ali ako su članovi Komisije uvjereni da je izgrađeni objekat siguran, ovo prelazno rješnje puštanja u probni rad može biti korisno", naveli su predstavnici Komisije u saopštenju.

Nakon nabavke neophodne opreme, u Monteputu vjeruju da se ne mogu pojaviti novi propusti koji bi ponovo odgodili otvaranje auto-puta.

"Pošto je auto-put u završnoj fazi, svi veći propusti i greške su već otkriveni i otklonjeni. Sad postoji manji broj sitnih grešaka koje su normalne za ovakav put i koje prevazilazimo. Želim da naglasim da je objekat kao cjelina impresivan i kvalitetan", poručio je Ljiljanić.

Prva dionica auto-puta, od Podgorice do Kolašina, duga je 42 kilometra. Njena izgradnja počela je 2015, a bilo je planirano da bude završena do 2019. godine.

Izvor: Mina