19-09-2023

Počinje Liga šampiona, prvi put bez Mesija i Ronalda u posljednjih 20 godina

Nakon više od tri mjeseca čekanja, konačno počinje Liga šampiona, najelitnije fudbalsko takmičenje u Evropi.

Počinje Liga šampiona, prvi put bez Mesija i Ronalda u posljednjih 20 godina | Radio Televizija Budva

Liga šampiona - Ilustracija (foto: Guliver)

Po prvi put u posljednjih 20 godina u Ligi šampiona nećemo imati priliku da gledamo možda i dva najbolja fudbalera u istoriji - Lea Mesija i Kristijana Ronalda.

Portugalac je debitovao 1. oktobra 2003. godine protiv Štutgarta, a za dvije decenije nastupa u Ligi šampiona postigao je 140 golova na 183 nastupa, po čemu se izdvaja kao najbolji. Takođe, takmičenje je osvajao čak pet puta, jednom sa Mančester junajtedom i četiri puta sa Real Madridom.

Leo Mesi debitovao je 14. septembra 2005. godine, protiv Verdera. Osvojio je četiri titule prvaka sa Barselonom, uz postizanje 129 golova na 140 nastupa.

Najtrofejniji klub u takmičenju je Real Mardird, sa čak 14 trofeja, a posljednji su osvojili pretprošle sezone. Juventus je tim sa najviše poraza u finalima, čak sedam.

Najbrži gol u Ligi šampiona gledali smo 2007. godine, kada je Roj Makaj zatresao mrežu nakon samo 10.2 sekunde igre u utakmici između Bajern Minhena i Real Madrida.

Paolo Maldini je najstariji strijelac u finalima, 2005. postigao je gol protiv Liverpula sa 36 godina i 265 dana.

Arsenal posjeduje rekord za najduži period bez primljenog pogotka, kada su u sezoni 2005/6 sačuvali mrežu čak 995 minuta.

Sa prostora bivše Jugoslavije ekipa Crvene zvezde je najuspješnija, sa jednim osvojenim trofejom 1991. godine kada su pobijedili Marselj u Bariju na penalima.

"Crveno-bijeli" će i ove godine nastupati u Ligi šampiona, prvi put nakon sezone 2019/20, u grupi G će imati za rivale Mančester Siti, RB Lajpcig i Jang Bojs.

Crvena zvezda će otvoriti svoj ovogodišnji nastup u Ligi šampiona večerašnjim duelom sa Mančester sitijem na Etihad stadionu.