09-03-2015

Počinju radovi, građani da ne prolaze

Danas je održan sastanak Tima za upravljanje u vanrednim situacijama sa temom analize štete i velikih problema uzrokovanih poslednjom elementarnom nepogodom, koja je na teritoriji opštine Budva nastala nakon obimnih kiša proteklih nekoliko dana i pokrenula veliko klizište koje je počelo da se aktivira ispod naselja Lapčići i završilo na prostoru Jadranske magistrale.

Počinju radovi, građani da ne prolaze | Radio Televizija Budva

Na tom potezu ovo klizište je urušilo kompletno jedan stambeni objekat u vlasništvu Milivoja Markovića, urušilo stari put koji je nekada vodio preko naselja Markovići prema Lapčićima i dalje Cetinju i ugrozilo još jedan stambeni objekat u vlasništvu porodice Perović, a najveću štetu uzrokovalo obaranjem Jadranske magistrale u dužini od preko 100 metara, što je u potpunosti zaustavilo saobraćaj na putu Budva-Cetinje.

Rukovodstvo opštine Budva je odmah napravilo komunikaciju sa državnim organima nadležnima za brigu o magistralnim pravcima i uvjerilo se da je prije svega Direkcija za saobraćaj odmah započela sa aktivnostima kako bi se sagledalo stanje na terenu i donijele smjernice za hitan početak radova na sanaciji ovog klizišta i početak radova na stavljanju u funkciji ovog dijela Jadranske magistrale.

"Poznato nam je da su angažovani renomirani stručnjaci iz Crne Gore i šire, kako bi dali stručnu ocjenu u onome što je neophodno uraditi kako bi se ukrotilo klizište i otpočeli bezbjedni radovi na sređivanju magistarle. Možemo istaći da je Direkcija za saobraćaj već angažovala firmu „Ju Briv“ koja je počela sa radovima na raščišćavanju postojećeg klizišta sa prevashodnim ciljem da se pritisak i dalje guranje terena zaustavi. U tom pravcu Tim za upravljanje vanrednim situacijama donio je odluku da na raspolaganje Direkciji za saobraćaj i njegovom izvođaču stavi opštinske deponije gdje će se odvoditi sav šut i po potrebi ustupi određena mehanizacija koja na prostru Opštine Budva postoji, a koja bi pomogla efikasnijem završetku ovih radova. Takođe je zaključeno da se Tim obrati Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore, kako bi se u slučaju eventualne urgentne situacije na prostoru gornjeg dijela naše opštine kojem je onemogućena komunikacija sa Budvom, pružila hitna medicinska pomoć iz Centra hitne medicinske pomoći Cetinje. Opština Budva će odmah preduzeti aktivnosti kako bi se definisao bezbjedan i efikasan način da se omogući sigurna pješačka, a kasnije i kolska komunikacija za potrebe prolaska hitnih službi preko ovog dijela naše opštine, ali i dolazaka za koje ima potrebu dio stanovništva koji živi u naseljima Stanišići, Lapčići, Markovići, Gornji i Donj Pobori i Brajići. Takođe Opština Budva traži najbolju soluciju da sagleda neka alternativna rješenja kako bi se što brže, a bezbjedno obezbjedila komunikacija sa tim dijelom naše opštine u periodu dok se budu izvodili radovi na urušenoj dionici, te kako bi se na bezbjedan način premostio pješački saobraćaj, koji bi ujedno Opštinu obavezao da uvede dodatnu liniju za prevoz građana i da sagleda alternativu za kolski prilaz. Kako već danas počinju radovi sa mehanizacijom na dijelu urušene dionice, ovim putem apelujemo i na građanje da više ne prolaze tim dijelom, kako time ne bi otežavali bezbjednost samih radova", kaže se u saopštenju.