28-10-2019

"Pod gasom" za volan sjela 6.302 vozača

Od početka marta do kraja septembra u Crnoj Gori su zbog vožnje pod dejstvom alkohola sankcionisana 6.302 vozača, saopšteno je Dnevnim novinama iz Odsijeka za bezbjednost drumskog saobraćaja Uprave policije.

Prema njihovim podacima, zbog brze vožnje sankcionisano je 9.514 vozača.

“Imajući u vidu da su tri osnovna faktora koja utiču na bezbjednost saobraćaja čovjek, vozilo i put, ljudski faktor je najčešći uzročnik saobraćajnih nezgoda. Među najčešće evidentiranim uzrocima saobraćajnih nezgoda su: vožnja pod uticajem alkohola, neprilagođena brzina, nepoštovanje prvenstva prolaza, nedozvoljeno preticanje i vožnja u stanju povećanog umora”, kazali su iz Saobraćajne policije.

Kao počinioci prekršaja koji se odnose na upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola, kako su nam objasnili, najčešće se javljaju vozači starosti između 25 i 40 godina, mada može se reći da se kao počinioci ovih prekršaja javljaju lica svih starosnih kategorija, bez izuzetka.

“Smatramo da stroža kaznena politika ima efekta na vozače, pa smo stoga izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja predvidjeli strože novčane kazne za najteže saobraćajne prekršaje, a između ostalog za vozača koj i prilikom vožnj e u naseljenom mjestu prekorači dozvoljenu brzinu za 70 km/h, odnosno za 90 km/h u nenaseljenom mjestu predviđena je kazna zatvora”, kazali su za za Dnevne novine iz Uprave policije.

Prema podacima Monstata, u prva tri mjeseca ove godine desilo se 1.207 saobraćajnih nesreća, što je 2,2% više nego u istom kvartalu 2018. godine.

“Broj nastradalih lica u prvom kvartalu 2019. iznosio je 490 (od čega je 483 povrijeđenih lica), što je za 2% manje nego u istom kvartalu 2018. godine. U saobraćajnim nesrećama u aprilu, maju i junu poginulo je 14 osoba, a povrijeđeno još 718” navodi se u podacima Zavoda za statistiku. U istom periodu prošle godine u saobraćajnim nesrećama poginulo je devet osoba, a 609 je bilo povrijeđenih.

U ovom tromjesečju ukupno je zabilježeno 1.527 saobraćajnih nesreća, što je za 6,3 odsto više nego u istom periodu prošle godine, kada ih je bilo 1.436. U 1.007 saobraćajnih nesreća, ili dvije trećine ukupnog broja, nije bilo povrijeđenih.

U 506 nesreća učesnici su prošli samo sa povredama, u pet slučajeva bilo je i poginulih i povrijeđenih, a u devet nesreća ishod su bili samo smrtni slučajevi.