04-11-2016

Podnijeli krivične prijave protiv Kapisode i Šaranovića zbog nepriznavanja rezultata izbora u Budvi

Demokratska Crna Gora, Demokratski front (DF), SNP, Demos, GP URA, SDP i LP podnijeli su krivične prijave protiv predsjednika OIK Budva, Mihaila Kapisode i predsjednika DIK Budimira Šaranovića zbog nepriznavanja rezultata izbora u Budvi.

Podnijeli krivične prijave protiv Kapisode i Šaranovića zbog nepriznavanja rezultata izbora u Budvi | Radio Televizija Budva

Oni su pozvali OIK da smjesta postupi u skladu sa zakonskim obavezama i da obezbijedi građanski mir i povjerenje građana u institucije sistema.

"Građani Budve sa nevjericom i sa sve manjim povjerenjem u institucije sistema i njihovu nepristrasnost, prate događanja u vezi proglašenja rezultata izbora na lokalnom nivou. Hronologija žalbi i odluka OIK-a i DIK-a, kojima su odbačene žalbe lokalnog DPS-a, sada je dopunjena nevjerovatnim pravnim galimatijasom i svojevrsnim ping-pongom između OIK-a i DIK-a, sa razlogom da se po svaku cijenu ne prihvati notorna činjenica da vlast u Budvi sada čini drugačija većina. Zbog toga smo podnijeli krivične prijave protiv predsjednika OIK Mihaila Kapisode, koji se oglušio o Zakon i nije proglasio rezultate izbora u zakonski predviđenom roku. Podnijeli smo krivičnu prijavu i protiv predsjednika DIK Budimira Šaranovića, koji je oklijevanjem da potpiše rješenje i jezičkim zavrzlamama produžio agoniju nepriznavanja rezultata izbora u Budvi i regularno vršenje vlasti u ovoj opštini", navela je Božena Jelušić (GP URA), ispred opozicionih partija, čiji su se predstavnici okupili ispred zgrade Skupštine opštine Budva.

Kako je kazala isti DIK je u roku od petnaest dana, kako Zakon striktno i nalaže, uspio da ipak proglasi rezultate parlamentarnih izbora, dopuštajući da to u istom zakonskom roku ne može da se izvrši i u Budvi.

"Podsjećanja radi, DPS je na ovim lokalnim izborima dobio nešto više od 33 procenta podrške građana, za više od 40 procenata manje nego na proteklim izborima. Na taj način, građani Budve su jasno stavili do znanja da žele diskontinuitet vlasti i drugačiji razvoj svoje opštine. Iako su protekli izbori pokazali niz neregularnosti, čak i u takvim uslovima građani su jasno stavili do znanja kakva je njihova izborna volja. Sada uporno odbijanje dosadašnjih čelnika budi otvorene sumnje u razloge odbijanja da se prihvate rezultati izbora, a ta je sumnja u gradu organizovanih kriminalnih grupa savršeno realna. Određene informacije vezane za aktuelno funkcionisanje u organima lokalne samouprave opravdano izazivaju sumnju da se vakuum vlasti ne koristi za dobrobit grada i građana, već za dalje nenamjensko trošenje sredstava i zametanje tragova radnji koje se gone po službenoj dužnosti", naglasila je Jelušić.

Prema njenim riječima, dosadašnja vlast ne brine zbog toga što se ne može donijeti budžet i rebalans budžeta, što u vakuumu vlasti izostaju pravovremene odluke i rješenja, odnosno što će njihov hir nepriznavanja izbora platiti građani Budve.

"Podsjećamo da se sve to odvija u gradu koji je, na našu žalost, širom regiona prepoznat po korupciji i organizovanom kriminalu. Ovakvo notorno poricanje jednostavnog jezika brojki i neutemeljenost žalbi samo ukazuju koliko duboko sežu korijeni problema koji su zadesili našu opštinu, pred kojima padaju čak i elementarne zakonske norme, poput ove o izboru odbornika. Pozivamo stoga OIK da smjesta postupi u skladu sa zakonskim obavezama i da obezbijedi građanski mir i povjerenje građana u institucije sistema", zaključila je Jelušić, prenose vijesti.me.