04-05-2016

Podnijeli krivičnu prijavu protiv predsjednika opštine Budva

Nevladino udruženje “Budvanski gradjanski savez” podnijelo je danas krivičnu prijavu protiv predsjednika opštine Budva, Srdje Popovića.

Podnijeli krivičnu prijavu protiv predsjednika opštine Budva | Radio Televizija Budva

"S obzirom na to da su u poslednjih nekoliko godina, evidentirani negativni rezultati u poslovanju JP “Parking servis” iz Budve, koji su potencirani u crnogorskim i budvanskim medijima, kao i na sjednicama Skupštine opštine Budva, za predhodno opštinsko rukovodstvo ostali, “mrtvo slovo na papiru”, a da ovoj temi ni novo opstinško rukovodstvo neće ili ne želi da posveti dužnu pažnju, odlučili smo se da podnesemo krivičnu prijavu.

Naime, ni nakon, skoro mjesec dana, od kada smo kao udruženje gradjana postavili odredjene uslove novoizabranom predsjedniku opštine, Srdji Popoviću, a koje su prenijela većina medijskih kuća, isti se povodom toga do sada nije oglasio.

Navedeno možemo smatrati nezainteresovanošću ili zataškavanjem iznešenog, što dovodi do eventualne zloupotrebe službenog položaja, od strane gospodina Popovića.

Javna preduzeća koja su osnovana od strane Opštine, čine Javnu potrebu za obavljanjem odredjenih lokalnih djelatnosti, pa ovakav odnos od strane osnivača, tj opštine Budva, pokazuje potpunu odsutnost odgovornosti da se zaustavi dalje višegodišnje propadanje preduzeća “Parking servis”.

Imajući u vidu činjenicu, da je rukovodeći kadar u preduzeću, nepromijenjen u poslednjih deset godina, a poslovni rezultati po raznim osnovama bilježe minuse od stotine hiljada eura, pokazuje svu dugogodišnju praksu vladajuće budvanske elite, koja osim zaštite partijskih drugova, nema na umu nikakvu konkretnu aktivnost da se evidentirano stanje promijeni, ni nakon dugogodišnjih poziva od strane pojedinaca, odnosno gradjana, radnika tog preduzeća i opozicionih političkih partija.

Očigledno je, da se od Javnog napravilo privatno preduzeće, jer ni svi pozivi da se oformi nezavisna opštinska komisija ili pozove Državna revizorska institucija i utvrdi cjelokupno poslovanje, do danas nije dalo pozitivan odgovor od onih koji su sami trebali navedeno inicirati na osnovu funkcija koje pokrivaju, i obavijestiti javnost.

Takodje, o garaži u Rafailovićima ni riječi iako su u prilici da znaju dje su pare.

Obrazlozenje odluke o imenovanju, novog-starog direktora, Dragana Liješevića, od 06. jula 2015. godine, od strane Odbora direktora, koje potpisuje predsjednik, Ante Deloik, citiram: ”Odbor direktora je mišljenja da Dragan Liješević ima potrebno znanje i iskustvo zbog čega se može očekivati da će dužnost izvrsnog direktora obavljati savjesno, stručno i uspješno” govori samo za sebe i pokazuje svu apsurdnost današnjeg crnogorskog društva, a što je plod dugogodišnjeg odsustva odgovornosti lica, pritom se koristi i službenim položajem da se evidentne činjenice obesmisle, a kasnije i zaborave.

Prisustvo, gospodina Popovića, na Skupštinskom zasijedanju lokalnog Parlamenta, 2014. i 2015. godine, kao odbornik, ukazuje na činjenicu da je lično čuo o svim anomalijama i malverzacijama koje se dešavaju u “Parking servisu”.

Najblaže rečeno, žalosno je i to da je 2015. godine, gospodin Popović, dao odbornički glas da Dragan Liješević dobije novi četvorogodišnji mandat, odnosno, da i dalje vodi preduzeće, koje je monopolista u izdavanju parking prostora u metropoli turizma, kako opštinski rukovodioci često potenciraju.

Loše poslovanje preduzeća od strane bivših opštinskih rukovodilaca se pravdalo i svjetskom ekonomskom krizom i smanjenjem broja parking mjesta, i to je bilo po njima izgleda dovoljno opravdanje da se dalje u poslovanje ne ulazi uz podršku većine koju su imali na sjednicama Skupštine.

Ipak, pored svih iznešenih osnovanih sumnji i indicija da je preduzeće “Parking servis”, zbog nestručnosti ili korupcije, raznih malverzacija, danas jedno opljačkano preduzeće, rješenje o davanju saglasnosti na imenovanje direktora Dragana Liješevića, potpisuje predsjednik Skupštine, Boro Lazović, 21. avgusta 2015. godine, po predhodno izglasanoj odluci vladajuće većine od strane 17 odbornika.

Iznošenje osnovanih sumnji da je na ime izgradnje garaže u Rafailovićima od strane odredjenih lica iz opštinskog rukovodstva, opljačkano najmanje 3,5 miliona eura, da garaža nije u funkciji već punih 8 godina, čime je otišla u nepovrat milionska finansijska dobit, očigledno da ne tangira ni novo opštinsko rukovodstvo na čelu sa predsjednikom, Srdjom Popovićem.

Poštovana gospodo tužioci, činjenica je da bi Vi imali mnogo manje posla, da su odredjeni funkcioneri sami ispitivali i sankcionisali veliki broj zloupotreba u skladu sa svojim službenim ovlašćenjima, preduzimali odredjene radnje i mjere, i time sprečavali pojedince u njihovim nezakonitim radnjama.
Nažalost, oni to neće ili ne smiju ni kada je mnogo toga očigledno i dokazima potkrijepljeno.

Zato Vas mi iz “Budvanskog gradjanskog saveza” molimo, da ovu krivičnu prijavu uzmete što prije u razmatranje i utvrdite eventualnu odgovornost, kako predsjednika opštine, Srdje Popovića, tako i ostalih aktera koji su po službenoj dužnosti, svojim činjenjem ili nečinjenjem, doprinijeli da jedno opštinsko preduzeće, dugi niz godina funkcioniše na mnogo puta negativno utvrdjeni način, a da pritom nastavlja i dalje da upravlja isti rukovodeći kadar", navodi se u saopštenju podnosioca prijave, predsjednika NVU “Budvanski gradjanski savez”, Radomira Glendže.