30-11-2023

Podrška Crnoj Gori na putu evropskih integracija

Republika Bugarska je spremna da pomogne Crnoj Gori da ubrza napredak na putu evropskih integracija”, istakao je ambasador Republike Bugarske u Crnoj Gori Stefan Dimitrov. On se sastao sa ministrom odbrane Draganom Krapovićem.

Podrška Crnoj Gori na putu evropskih integracija | Radio Televizija Budva

Foto: Ministarstvo odbrane

“Dimitrov je pohvalio i rezultate koje je Crna Gora ostvarila u pogledu jačanja sistema odbrane i naglasila veoma značajnu ulogu Crne Gore u kontekstu regionalne bezbjednosti i stabilnost”, navodi se u saopštenju.

Kako ističu, Krapović je istakao spremnost Ministarstva odbrane za dinamiziranjem odbrambene saradnje sa Republikom Bugarskom, kroz projekte od obostranog interesa, ukazujući na dobre rezultate iz prethodnog perioda, kao i na odličnu saradnju u okviru regionalnih inicijativa.

“Prioritet vanjske politike Crne Gore je ubrzanje reformskih procesa u cilju ispunjavanja uslova za članstvo u EU i Crna Gora će ostati posvećena jačanju odbrambenih kapaciteta u skladu sa prioritetima NATO agende“ istakao je Krapović.
Rekao je da Crna Gora doprinosi jačanju stabilnosti učešćem pripadnika VCG u NATO, EU i UN misijama.
“U vezi sa tim, informisao je ambasadora Dimitrova o daljim planovima za doprinos jačanju istočnog krila Alijanske kroz angažovanje u aktivnosti pojačane budnosti (eVA-Enhanced Vigilance Activity). U sastavu bugarske delegacije bili su i izaslanik odbrane Republike Bugarske za Crnu Goru, pukovnik Miroslav Rumenov Sandrev, kao i prvi sekretar u Ambasadi Republike Bugarske u Crnoj Gori Vasil Durev”, zaključeno je u saopštenju.