12-02-2020

Podrška investicijama u vinogradarstvu i vinarstvu

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja pozvalo je sve zainteresovane da se do 1. novembra prijave za podršku investicijama u vinogradarstvu i vinarstvu, sa ciljem da se podstakne zasnivanje novih zasada vinove loze i modernizacija vinograda i vinskih podruma.

Podrška investicijama u vinogradarstvu i vinarstvu | Radio Televizija Budva

Foto: umpcg.me/

“Vinogradari i vinari u Crnoj Gori i ove godine kroz Agrobudžet imaju mogućnost da unaprijede proizvodnju, uz bespovratnu podršku Ministarstva u iznosu od 50 do 65 odsto investicije”, navodi se u saopštenju.

Iz tog Vladinog resora su kazali da za tu mjeru godinama vlada veliko interesovanje proizvođača, što je dobra potvrda da se vinogradarsko-vinarski sektor kontinuirano razvija i da visoko kvalitetno vino koje se proizvodi u Crnoj Gori ima dobar plasman, posebno kroz turističku potrošnju.

Korisnici podrške su poljoprivredna gazdinstva koja moraju biti upisana u vinogradarski i registar poljoprivrednih gazdinstava.

Ukoliko su u pitanju preduzeća neophodno je da im je primarna djelatnost iz sektora poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, u skladu sa Zakonom o klasifikaciji djelatnosti.

Maksimalna prihvatljiva investicija iznosi deset hiljada EUR, a maksimalna podrška 50 odsto ukupne vrijednosti investicije, odnosno do 60 odsto za zasnivanje zasada od autohtonih sorti vinove loze.

„Dodatnih pet odsto podrške, odnosno maksimalno 65 odsto, imaće oni koji su osigurani po osnovu poljoprivrede“, objasnili su iz Ministarstva.

Maksimalna visina podrške za poljoprivredno gazdinstvo iznosi pet hiljada EUR u toku godine. Minimalna vrijednost investicije je 500 EUR.

Iz Ministarstva su kazali da vinogradari i vinari imaju mogućnost da iskoriste i brojne druge mjere bespovratne podrške iz Agrobudžeta u cilju unapređenja proizvodnje i uslova na gazdinstvu.

„Imaju i subvencije po hektaru koje su ove godine povećane na 200 EUR po hektaru, uz dodatnih deset EUR po hektaru za mlade poljoprivrednike do 40 godina“, zaključuje se u saopštenju.