30-07-2021

Podržana kandidatura Budve i Boke za Evropsku prijestonicu kulture

Vlada Crne Gore podržala kandidaturu Budve i Boke za Evropsku prijestonicu kulture, kazao je “Vijestima” menadžer grada Budve Nemanja Kuljača.


Ilustracija, Foto: Pexels

On je podsjetio da je predsjednik Opštine Budva Marko Carević ranije tokom godine istakao namjeru Budve da se kandiduje za Evropsku prijestonicu kulture.

“Od tada su preduzeti odgovarajući koraci kako bi se i formalno pokrenuo postupak kandidature. Uspostavljena je i komunikacija sa drugim Evropskim prijestonicama kulture i organizovana studijska posjeta Novom Sadu, gdje su se predstavnici Opštine Budva upoznali sa iskustvima, dostignućima i programima Novog Sada koji će biti Evropska prijestonica kulture za 2022. godinu. Jedna od ključnih pretpostavki za isticanje kandidature za Evropsku prijestonicu kulture je i formalna podrška Vlade Crne Gore Budvi u nastojanju da se okiti ovom titulom. Nakon više razgovora i sastanka sa prof. dr. Vesnom Bratić na kojima je predsjednik Opštine Budva Marko Carević zatražio podršku Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta za učešće Budve u ovom, najprestižnijem projektu Evropske Unije iz oblasti kulture, dobijena je podrška”, naglasio je Kuljača.

Dodao je da je potom Vlada u maju 2021. na inicijativu Bratić usvojila Informaciju o projektu „Budva – Boka 2028: Evropska prijestonica kulture“, te Zaključke da Vlada podržava kandidaturu Opštine i gradova Boke za Evropsku projestonicu kulture, uzimajući u obzir značaj i benefite predmetnog projekta.

"Istim dokumentom zaduženo je Ministarstvo da pruži neophodnu pomoć Opštini Budva i partnerima u implementaciji ovog projekta. Predsjednik Opštine Budva je nakon dobijanja formalne podrške Vlade formirao tim za vođenje projekata i pripremu materijala za pisanje aplikacije, veoma složenog postupka, koji prethodi formalnom podnošenju kandidature. Krajnji rok za podnošenje kandidature za EPK je oktobar 2022. godine”, istakao je Kuljača.

Projekat Evropske prijestonice kulture, kako je dodao, nije samo kulturni projekat i ne predstavlja puko osvajanje prestižne titule, već je to razvojni projekat grada, regije i države.

“Grad i regija koji se razvijaju na temeljima kulture, razvijaju gradski i regionalni duh i identitet, te ujedinjuju građane, kulturne i političke subjekte da strateški rade na razvoju grada. Budvi se na ovom priključuju i ostale opštine Boke – Herceg Novi, Tivat, a očekuje se i uključivanje Kotora.Predsjednik Carević i njegov tim smatraju da je ovo jedinstvena prilika da Evropi i svijetu predstavimo kulturno i istorijsko nasljeđe kojim Boka raspolaže još od najranijih doba ljudske civilizacije. Projekat Evropske prestonice kulture, osim što će omogućiti da se Budva i Boka stave na mapu kulturnih prestonica Evrope, stvoriće mogućnost da se svi gradovi Boke infrastrukruno opreme za narednih nekoliko decenija kao vrhunske turističke i kulturne destinacije”, zaključio je Kuljača.


(Vijesti)