03-03-2021

Podsticaće proizvodnju u pčelarstvu

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će kroz svoje politike značajno podsticati proizvodnju u pčelarstvu, saopštili su njegovi predstavnici i dodali da je prošla godina bila jedna od najlošijih sa stanovišta prinosa i zaštite pčela.

Podsticaće proizvodnju u pčelarstvu | Radio Televizija Budva

Foto: Pexels, Arthur Brognoli

Državni sekretar u Ministarstvu, Nebojša Veličković, je u razgovoru sa predsjednikom Udruženja pčelara Pčelar, Vladimirom Šebekom, ocijenio da pčelarstvo ima veoma važno mjesto u poljoprivredi.

On je, prilikom posjete pčelarskom gazdinstvu Šebek u Rasovu kod Bijelog Polja, kazao da se suočio sa brojkama koje su poražavajuće, preuzimajući poziciju državnog sekretara u Ministarstvu i analizirajući sektor poljoprivrede.

“Naime, svi oni faktori koji pokazuju kolika je naša proizvodnja, bilo po kvartalnom ili godišnjem periodu, sa onim brojkama koje označavaju uvoz, govori da situacija u poljoprivredi je zaista teška”, naveo je Veličković.

On je rekao da većina građana zna kakva je politika bila prethodnog režima i kako se o poljoprivredi, uz turizam, govorilo kao o strateškoj grani, a zapravo se veoma malo radilo.

Gazdinstvu Šebek je prezentovano da su rađene velike analize, kako bi na osnovu toga kreirali nove politike i agrobudžete za duži odnosno naredni vremenski period.

“Poražavajuće je da je udio poljoprivrede, zajedno sa šumarstvom i ribarstvom, u bruto domaćem proizvodu (BDP) u 2019. godini iznosio svega 6,3 odsto. Na osnovu toga, na nama je da kreiramo zdrave i održive politike”, rekao je Veličković.

Prema njegovim riječima, ovo je godina kada će započeti izradu strategije razvoja poljoprivredne proizvodnje.

“Riječ je o kompleksnom dokumentu koji će kasnije usmjeravati sve naredne politike. Ono što je intencija je da će Ministarstvo sve svoje mjere planirati za vremenski period od četiri godine, odnosno vrijeme trajanja Vlade”, dodao je Veličković.

On je pozvao sve pčelare da ulažu u ovu proizvodnju, usvajaju nova znanja i da sa dobrim kvalitetom poboljšaju plasman meda i drugih pčelarskih proizvoda.

Posebno je istaknut značaj pčela kao oprašivača i potreba pravilne upotrebe hemijskih sredstava u zaštiti bilja.

“Strogo poštovanje zakona i pravilnika koji uređuju ovu oblast od opšteg je od opšteg interesa i to će se posebno pratiti”, zaključio je Veličković.