30-06-2021

Pojava delta soja moguća, apel građanima da se vakcinušu u što većem broju

Pojava delta soja koronavirusa u Crnoj Gori je moguća i zbog toga je vakcinacija građana obavezna kako bi zaštitili svoje i zdravlje najbližih, poručila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Pojava delta soja moguća, apel građanima da se vakcinušu u što većem broju | Radio Televizija Budva

Foto: pixabay.com/ilustracija

Ona je kazala da je imunizacija zaposlenih u ugostiteljstvu i turizmu najviše važna jer su izloženi susretima sa velikim brojem ljudi svakog dana.

Borovinić Bojović je napomenula da se delta soj pojavio u 92 zemlje.

„Neminovno da će on veoma brzo postati problem čitavog svijeta, pa naravno očekujemo moguće pojavljivanje i u Crnoj Gori“, rekla je Borovinić Bojović.

Ona je apelovala na građana da se obavezno masovno vakcinišu, jer će na taj način zaštiti sopstveno zdravlje i zdravlje svojih najbližih.

„Sa druge strane neće biti u prilici da zbog obolijevanja završe sa teškim kliničkim slikama, u bolničkim uslovima. Na taj način izbjegavaju mogućnost smrtnih ishoda“, upozorila je Borovinić Bojović.

Delta soj koronavirusa, kako je pojasnila, isto je što i indijski soj i ima mnogo veći procenat transmisije u odnosu na alfa soj koronavirusa, koji je prethodno bio uobičajen.

„Imajući to u vidu, moram da zamolim, posebno privrednike u Crnoj Gori, s obzirom na to da su mjere koje su na snazi trenutno liberalizovane, sa svoje strane pruže maksimalnu podršku i pomoć, da apeluju na sve zaposlene u privredi da se obavezno vakcinišu, jer su prva linija odbrane“, navela je Borovinić Bojović.

Ona je napomenula da je važno da svi pojedinačno daju lični doprinos.

„Ljekari i zdravstveni sistem su vakcinisani u velikom procentu – 71 odsto je kompletno vakcinisanih. Naravno, svi građani treba da se vakciniišu, ali poseban apel upućujem onima koji su zaposleni u privredi i turizmu“, kazala je Borovinić Bojović.

Ona je naglasila da i dalje svi moraju da, bez obzira na to jesu li vakcinisani ili ne, poštuju osnovne mjere, da nose masku, redovno peru ruke i drže odstojanje.