05-02-2021

Pokrenut proces kandidovanja za novog generalnog sekretara UN

Savjet bezbjednosti i Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) pokrenuli su proces kandidovanja za generalnog sekretara UN, za period od 2022. do 2026. godine, za šta se sadašnji, Antonio Gutereš, već ponovo kandidovao, dok Honduras traži kandidovanje žena.


Foto: Pixabay/padrinan

Gutereš (71), bivši portugalski premijer, ima veliku podršku u Generalnoj skupštini i u Savjetu bezbjednosti među stalnim članicama (SAD, Rusija, Kina, Francuska i Velika Britanija) za ponovni izbor za generalnog sekretara čiji mandat traje pet godina.

Međutim, nekoliko nevladinih organizacije i dalje kritikuje Gutereša, ocjenjujući da ne čini dovoljno za zaštitu ljudskih prava u svijetu.

U zajedničkom pismu članicama UN, u koje je u četvrtak uvid imao Frans pres, Savet bezbednosti i Generalna skupština pozivaju 193 države sveta da prijave kandidate do maja ili juna, kada Savet bezbednosti treba da počne selekciju.

Po Povelji UN, Savjet bezbjednosti preporučuje kandidata Generalnoj skupštini, a ona ga zvanično bira.

U UN je 2016. godine uveden transparentan postupak koji predviđa saslušanje kandidata.

"Kandidati bi trebalo da imaju dokazane vještine rukovo]enja i upravljanja, veliko iskustvo u me]unarodnim odnosima i jake diplomatske, komunikacijske i višejezične vještine", navodi se u pismu članicama UN.

Gutereš, bivši visoki komesar UN za izbjeglice od 2005. do 2015, podnio je zahtjev za drugi mandat na čelu UN još 11. januara.

Rekao je da je spreman da bude saslušan o svojim planovima za drugi mandat.

Za sada se niko osim Gutereša nije prijavao za tu funkciju.

Od formiranja UN 1945. godine, svi generalni sekretari su muškarci.

Honduras se u srijedu u pismu članovima UN založio da bude i kandidatkinja za mjesto generalnoog sekretara.

"Pozivam vas i države koje predstavljate da iskreno razmotrite svoje obaveze prema UN i predstavite kandidatkinje, poštujući najviše standarde efikasnosti, kompetentnosti i integriteta", navela je ambasadorka Hondurasa u UN, Meri Elizabet Flores Flejk.


(Beta)