22-07-2015

Pokrenuta istraga: Ko je napravio žurku na policijskom brodu

Zloupotreba službenih vozila, kojima se ovih dana masovno obilaze razne turističke destinacije na sjeveru i jugu Crne Gore, nije zaobišla ni plovila, i to ona koja koristi policija.

Pokrenuta istraga: Ko je napravio žurku na policijskom brodu | Radio Televizija Budva

Poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević juče je na Twitter profilu postavio fotografiju na kojoj se vidi policijsko plovilo, a na njemu umjesto policajaca u uniformama, kupači u kupaćim kostimima. Na plovilu se nalaze četiri osobe, od kojih jedna djevojka slika samu sebe, odnosno pravi takozvani „selfi”, dok se u vodi nalazi jedan muškarac i jedna djevojka.

Slika je postavljena i na Facebook stranici Podgorički vremeplov, a neki od građana naveli su da je slika iz Čanja.

Poslanik Nebojša Medojević kazao je za Dan, prema njegovim i informacijama koje su mu dostavili prijatelji sa tvitera, da se radi o policijskom brodu pod nazivom „Ulcinj”.

„Slika je autentična i pokazuje kakvo je rasulo u policiji i službama bezbjednosti. Od korupcije, javašluka, političke zloupotrebe, bogaćenja jednog broja policijskih službenika, pa do direktnog učestvovanja policijskih inspektora u organizaciji trgovine narkoticima, prostituciji, zelenašenju, korupciji u javnim nabavkama, odavno su odomaćene pojave u policiji. Profesionalizam, etika, disciplina, napredovanje u skladu sa sposobnostima i rezultatima, međusobna solidarnost i patriotizam odavno su vrijednosti koje ne baštine rukovodioci, pa onda ni službenici“, ističe Medojević.

On navodi da korišćenje službenih vozila i ovlašćenja, pa evo sada i brodova, u lične svrhe praksa je koju tolerišu rukovodioci policije, koji odavno ne uživaju povjerenje policajaca i to vodi javašluku u službi.

Iz Uprave policije Danu je saopšteno da je po nalogu ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića, izvršena provjera kojom je utvrđen identitet policijskih službenika koji su upravljali službenim plovilom.

Protiv njih će biti pokrenut disciplinski postupak.

Pravilnici o upotrebi vozila i plovila policije, kao ni Zakon o policiji i Uputstvo o uslovima, načinu korišćenja i evidenciji službenih vozila Ministarstva unutrašnjih poslova ne propisuju da se službena prevozna sredstva mogu koristiti u rekreativne svrhe. Takođe, u Etičkom kodeksu Uprave policije navodi se da „policijski službenik svoje poslove obavlja u skladu sa ovlašćenjima propisanim Zakonom o policiji i drugim propisima”, pa se stoga može zaključiti da je na sceni kršenje više pravnih akata.