27-11-2020

Pokrenuta peticija za legalizaciju marihuane u Crnoj Gori

Grupa građana pokrenula je peticiju za legalizaciju marihuane u medicinske i rekreativne svrhe u Crnoj Gori. Do sada je potpis ostavilo 500 građana, a kako je objašnjeno na sajtu peticije, potrebno je 20.000 potpisa kako bi inicijativa bila upućena Ministarstvu zdravlja i Ministarstvu poljoprivrede.


Ilustracija, Foto: Pexels

To, kako se navodi, rezultiralo razmatranjem predloga zakona o legalizaciji marihuane.

"Benefiti koje vidimo kao posljedice legalizacije marihuane su: smanjene stope kriminala, smanjenje broja korisnika marihuane i konzumenata težih opojnih sredstava, proširenje turističke sezone u Crnoj Gori na 365 dana godišnje, liječenje malignih bolesti prirodnim supstancama, upotreba industrijske konoplje u svrhe tekstilne industrije, priliv novčanih sredstava iz regiona i cijele EU, povećanje životnog standarda građana, otvaranje velikog broja radnih mjesta u svim sektorima proizvodnje i prodaje supstance i stavljanje distribucije maruhuane u legalne tokove i ubiranje poreza od iste", stoji u obrazloženju peticije.

Kako je objašnjeno, ukoliko se ova peticija sprovede u djelo, marihuana koja bi se prodavala na tržištu bi prošla detaljnu kontrolu kvaliteta, bila bi dostupna samo starijima od 18 godina, "a njene implikacije na crnogorsku ekonomiju bi dale stvarne i opipljive rezultate".

Kako bi ova akcija dospjela do većeg broja ljudi, otvorena je i Fejsbuk grupa "Legalizacija marihuane u Crnoj Gori".

Peticiju možete pogledati ovdje.(Pobjeda/Portal Analitika)