07-04-2023

Pola vijeka mobilnog telefona

Procjena je da se na Zemlji koristi skoro devet milijardi mobilnih telefona. Pola vijeka od prvog poziva mobilnim telefonom, ovi uređaji postali su višenamjenski alat koji nam pomaže da vodimo naše živote. Mobilni telefoni podjednako utiču na naše društvene aktivnosti, ali i na psihu ljudi.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Zahvaljujući telefonima izgubili smo sposobnost da ponekada prosto ne radimo ništa, a svakome je potrebno „prazno vrijeme“, odnosno vrijeme tokom kog će se malo smiriti, razmisliti i pustiti mozak da se malo opusti, kaže sociolog sa Saobraćajnog fakulteta u Beogradu, prof. dr Dalibor Petrović.

Korišćenje mobilnog telefona se vremenom drastično promijenilo, jer su ih ljudi prije nekoliko decenija koristili kada je bilo potrebno.

„Društvene promjene koje su se u međuvremenu desile su stvorile okvir za upotrebu ovih tehnologija. Svijet je postao globalizovan, fizičko mjesto boravka više nije toliko stalno, društvene veze se lakše raskidaju i uspostavljaju. U takvom svijetu jedini način da ostanemo u vezi jedni sa drugima, što je osnovna životna potreba, jeste mobilni telefon i internet“, ističe Petrović.

Tehnologija mijenja život. Kao što smo sa pojavom digitrona prestali da računamo jednostavne matematičke operacije, a sada sa mobilnim telefonom su mnoge stvari na dohvat ruke.

„Organizacija života je sada mnogo lakša, odnosno ovaj svijet je svijet brzog tempa i moramo da mu se prilagodimo ako želimo da opstanemo“, navodi profesor Saobraćajnog fakulteta.

Problem, kako kaže, nastaje kada ti uređaji i aplikacije na njima počnu da zloupotrebljavaju potrebe ljudi.

„Često ne znamo koji su motivi ugrađeni u tu aplikaciju. Možda ona mene ne vodi najkraćim putem, već putem koji je neko platio da bih ja prošao pored nekog bilborda“, dodaje Petrović.

(RTS)