26-05-2023

Polaganje praktičnog dijela vozačkih ispita u sedmici od 29. maja do 4. juna

Nakon obustave polaganja vozačkih ispita, naredni ispitni rok će se organizovati u sedmici od 29. maja do 4. juna 2023. godine, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvjete. U ovom ispitnom roku će se održati samo praktični dio ispita u skladu sa zahtjevom NVU Udruženja auto-škola Crne Gore.

Polaganje praktičnog dijela vozačkih ispita u sedmici od 29. maja do 4. juna | Radio Televizija Budva

Foto: Arhiva

Iz Udruženja su kazali da odluka o odlaganju zakazanog ispitnog roka za polaganje vozačkog ispita, predstavlja udar na poslovanje svih auto škola u Crnoj Gori koji za svoju posljedicu proizvodi i narušavanje same realizacije Programa obrazovanja za vozače motornih vozila.

Član Udurženja auto škola Nenad Bukilica, kazao je da je Udruženje održalo vanrednu sjednicu auto škola, na kojoj su Ministarstvu provjete postavili nekoliko pitanja, ali i zahtjeva.

"Mi smo 16. maja u Podgorici u prostorijama Mašinske škole održali vanrednu sjednicu Udruženja auto škola, tom sastanku su prisustvovale i auto škole koje nijesu u Udurženju i predstavnici Ministarstva prosvjete koji su zaduženi za rad sa auto školama. Udurženje auto škola je prema Ministarstvu uputilo nekoliko zahtjeva, od minimalne cijene auto škole, do pomijeranja starosne granice instruktorima, problema za izdavanje instruktorske dozvole, ali glavno pitanje koje interesuje javnost jeste da predstavnici u radu radne grupe koja radi na zakonu o bezbijednosti u saobraćaju budu uključeni predstavnici auto škole, Ministarstvu prosvjete postavi na njihovom sajtu pitanja, koja se odnose na polaganje teorijskog dijela vozačkog ispita, postavili smo im pitanje vezana za rad ispitnih komisija odnosno licenciranja ovlaštenih ispitivača, a zahtijevali smo i da u što kraćem roku da se organizuje polaganje vozačkog ispita kako kandidati dalje ne bi bili na štetu", kazao je on.

Odlaganje ispitnog roka za polaganje vozačkog ispita predstavljalo je veliki udar na poslovanje svih auto škola u Crnoj Gori, koji su za svoju posljedicu proizveli nauršavanje same realizacije programa obrazovanja za vozače motornih vozila kazao je Buklilica.

"To je sve od škole do škole, ali sigurno velike, jer licenciranje saa ovo zadnje koje smo mi morali da odradimo do decembra prošle godine, znači auto škole su sigurno uložile velika finansijska sredstva u obnove voznog parka, u obnove kancelarija i poligona gdje se vrši praktični dio obuke, tako da smo sigurno ako auto školee uložili ogromna sredstva, a kandidati koji su najčešće srednjoškolci, koji planiraju neki upis na fakultet, ili sezonski posao, poremetili su svoje planove jer mi nijesmo mogli da im kažemo tačne datume polaganje i stopirali smo rad i praktičnog i teorijskog dijela", kazao je on.

Bukilica ističe da su tražili od Ministarstva da pitanja budu javna.

"Mi smo od Ministarstva tražili da pitanja budu javna, da pitanja za sva polaganja, ova ili maturska budu javno, kataloški iznesena. Na osnovu tih pitanja radi se odgovarajuća literatura kao i test za polaganje određenog ispita u ovom slučaju vozačka. Tako da sva pitanja moraju biti javna", ističe on.

Naredni ispitni rok će se organizovati u sedmici od 29. maja do 4. juna 2023. godine, na kojem će se održati samo praktični dio ispita u skladu sa zahtjevom Udurženja auto škola Crne Gore.