06-06-2021

Polaznici škole vjeronauke pri parohiji paštrovskoj posjetili Sarajevo

Škola pravoslavne vjeronauke parohije paštrovske posvećene Svetom Vasiliju Ostroškom sa Svetog Stefana prošle nedelje bila je na svom novom pokloničkom putovanju. U planu i programu novog putovanja, škola i njen vjeroučitelj protojerej Dragoslav Rakić su se opredijelili za posjetu svetinjama i kulturno – istorijskim znamenitostima grada Sarajeva


Foto: Mitropolija.com

Polaznici škole posjetili su i Nacionalni spomen park Sutjeska i Korićke jame kod Gacka.

Oni su posjetili i crkvu Svetog Save na Ilidži, spomenik prirode "Vrelo Bosne", Preobraženjsku crkvu u Opštini Novo Sarajevo, a drugog dana i Staru crkvu na Baščaršiji gdje su prisustvovali liturgiji i upoznali se sa relikvijama i bogatim kulturno-istorijskim nasleđem.

Takođe, upriličena je i posjeta Sabornoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice koja se nalazi u centru glavnog grada Bosne i Hercegovine.

"Ovom prilikom želimo iskazati riječi molitvene blagodarnosti Ivanu, Iliji i Ivoni Rađenović sa Svetog Stefana, inače bivšim učenicima naše škole vjeronauke koji sada žive i rade u Americi, a koji su iz svoje nesebične ljubavi i istinskog prepoznavanja potrebe vannastavnih aktivnosti naše škole vjeronake dali svoj doprinos i svojom donacijom našim učenicima ostvarili realizaciju ovog putovanja. Molitvenu blagodarnost upućujemo i upravi firme „In Tourist“ Budva – Kamenovo, vozačima Veselinu Jovičiću i Dejanu Nikčeviću koji su tu uvjek uz nas i kada je u pitanju nedeljeni prevoz naših đaka iz Budve do Svetog Stefan na časove vjeronauke, tako i na više nego bratskim uslovima putovanja koje uvjek imaju za nas", kazali su iz parohije paštrovske, objavljeno je na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

Uputili su i zahvalnost vodičima za Hercegovinu Hristini i Andriji Zirojević i teologu Vladimiru Vasiljeviću za dvodnevno predvođenje njihove grupe u gradu Sarajevu.

"Blagodarni smo našim ocima starješinama crkava koji su nas dočekali sa puno ljubavi i bratske i očinske dobrodošlice i zagrljaja koje su imali za nas. Blagodarimo i stradalnome i namučenome a opet punom ljubavi gradu Sarajevu koji nam je poklonio divne utiske i uspomene da poželimo opet da se vratimo. A najveća blagodarnost jeste Gospodu našem koji je sve to divno ustroijo. Do sledećeg putovanja, viđenja i druženja, pozdravljaju vas djeca, učenici škole vjeronauke u Paštrovićima zajedno sa svojim parohom protojerejem Dragoslavom Rakićem", istakli su iz parohije paštrovske.

Izvor: Mitropolija.com