12-05-2021

Policija aktivno istražuje slučaj proganjanja djevojčice iz Budve na Tik Tok mreži

Povodom slučaja djevojčice iz Budve koja je duže od tri mjeseca žrtva maltretiranja na društvenoj mreži Tik Tok, gdje su joj osim prijetnje kidnapovanajem i da je niko ne može spasiti, upućeni najgnusniji komentari i uvrede praćenje lažnim informacijama, kontaktirali smo Upravu policije, kako bi saznali šta je konkretno preduzeto u ovom slučaju i da li su akteri kažnjeni.

Policija aktivno istražuje slučaj  proganjanja djevojčice iz Budve na Tik Tok mreži | Radio Televizija Budva

Foto: Ilustracija

"Od 29. marta 2021. godine Centru bezbjednosti Budva roditelji maloljetne B.R. u više navrata podnosili su prijave protiv nepoznatog lica ili više njih u kojima su navodili da ta lica postavljaju objave na društvenu mrežu „Tik-Tok“ i da tim objavama duži vremenski period kod maloljetne B.R. izazivaju osjećaj ugroženosti, uznemirenosti i proganjanja, te da taj osjećaj imaju i članovi njene porodice", saopšteno je portalu RTV Budva iz Uprave policije.

Kako su naveli, u cilju pronalaska osoba koja plasiraju ovakav sadržaj preko navedene društvene mreže, službenici Centra bezbjednosti Budva su od dva maloljetna lica, a na koja su u svojim prijavama ukazali roditelji i maloljetna B.R. u prisustvu roditelja uzete izjave u kojima su, kako ističu, maloljetna lica negirala da stoje iza ovih objava.

"Napominjemo da je profil sa kojeg se vrše objave za maloljetnu B.R., formiran kao lažni profil i da je u prethodnom periodu u više navrata „gašen“ i otvaran novi, uz napomenu da je sjedište administratora društvene mreže „Tik-Tok“ u Republici Kini, pa je samim tim i otežan postupak kontrole profila. Nakon kvalifikacije događaja od strane nadležnog državnog tužilaštva u Kotoru, da se radi o krivičnom djelu neovlašćeno prikupljanje i korišćenje ličnih podataka i krivičnom djelu proganjanje, pripadnici policije su na osnovu naredbe istražnog sudije Osnovnog suda u Kotoru izvršili pretres stana i drugih prostorija lica koja se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelom i tom prilikom su izuzeli predmete radi informaciono – tehnološkog vještačenja", kazali su iz Uprave policije.

Takođe, kako dodaju, policijski službenici su uputili zahtjev za dostavu podataka od Grupe za suzbijanje krivičnih djela visokotehnološkog kriminala radi daljeg postupanja.

Neophodno je naglasiti da je o svim prijavama, kao i o postupanju policijskih službenika Centra bezbjednosti Budva, telefonskim i pisanim putem detaljno upoznat Centar za socijalni rad – PJ Budva.

"Cijeneći okolnosti da se radi o krivičnom djelu proganjanja na štetu maloljetnog lica, službenici Centra bezbjednosti Budva su sa posebnom pažnjom, nakon izvršenih analiza, od prvog dana kada je prijava podnešena pristupili sprovođenju niza aktivnosti u cilju zaštite maloljetne B.R. i njene porodice. Policijski službenici Centra bezbjednosti Budva su u stalnoj komunikaciji sa roditeljima, kako bi ih blagovremeno obavještavali i upoznali sa aktivnostima koje preduzimaju, uz napomenu da je u toku dalji rad na rasvjetljavanju navedenih krivičnih djela", naglasili su iz UP.

Iz CB Budva apelovali su na roditelje da budno prate aktivnosti svoje djece na društvenim mrežama.

D.B.