10-01-2023

Policija podnijela 45 krivičnih i 11 prekršajnih prijava u Podgorici

Policija je prethodne dvije nedelje na području Glavnog grada sprovela niz aktivnosti na suzbijanju i otkrivanju krivičnih djela i prekršaja i podnijela 45 krivičnih i 12 prekršajnih prijava, navodi se u saopštenju Uprave policije.

Policija podnijela 45 krivičnih i 11 prekršajnih prijava u Podgorici | Radio Televizija Budva

Uprava policije (Foto: rtcg.me)
Kako iz Uprave policije navode, "istražnim aktivnostima preduzetim na rasvjetljavanju djela iz oblasti požara i eksplozija rasvijetljeno je aktiviranje eksplozivne naprave na ugostiteljski objekat „Salvador“, kao i podmetanje požara na jednom vozilu".

"U odnosu na ovaj događaj jedna osumnjičena osoba je lišena slobode zbog dva krivična djela, dok se druga potražuje", istakli su iz Uprave policije.

Iz Uprave policije navode da zbog krivičnog djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija lišena je slobode jedna osoba.

"Osumnjičeni je djelo izvršio 2016. godine na način što je u dvorište oštećenog bacio improvizovanu eksplozivnu napravu, koje se nije aktivirala", navodi se u saopštenju Uprave policije.

Iz Uprave policije ističu da "radnjama na rasvjetljavanju krivičnih djela iz oblasti imovinskog kriminaliteta na području Podgorice rasvijetljena su ukupno 33 krivična djela, od kojih 31 teška krađa i dva krivična djela oduzimanje vozila".

Zbog ovih krivičnih djela, ističu iz policije, lišeno je slobode ukupno šest osoba, dok su protiv dvije podnijete krivične prijave u redovnom postupku.

"Podgorička policija je preduzela niz radnji na sprečavanju zloupotrebe narkotika, te je u 12 zaplijena oduzeta marihuana i kokain. Zbog dva krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga lišene su slobode dvije osobe, dok je za dvije osobe predmet upućen tužiocu na ocjenu i mišljenje. Devet lica će odgovarati prekršajno zbog osam prekršaja iz Zakona o sprečavanju zloupotrebe droga", istakli su iz policije.

Iz Uprave policije su istakli da je identifikovana osoba koja je upotrebom kamenice razbila staklo na prostorijama jedne političke partije i da je, kako su kazali, riječ je o maloljetnoj osobi straroj 15 godina.

"Državni tužilac se izjasnio da se radi o krivičnom djelu uništenje i oštećenje tuđe stvari za koje se gojenje preduzima po privatnoj tužbi", naveli su iz UP.

Kako se u saopštenju navodi, nadležna inspekcija je spriječila eksploatacija šljunka iz korita rijeke Morače u mjestu Smokovac i zbog, kako su naveli, krivičnog djela krađa zaštićenog prirodnog dobra podnijeta je krivična prijava protiv jedne osobe.

"Pripadnici Odjeljenja bezbjednosti Podgorica su u saradnji sa graničnom policijom zaplijenili preko 300 kilograma duvana, tržišne vrijednosti oko 30.000 eura. Zbog sumnje da su izvršile krivično djelo nedozvoljena trgovina lišene su slobode dvije osobe", navodi se iz Uprave policije.

Iz UP su saopštili da su službenici Stanice za javni red i mir su za vrijeme praznika sproveli niz aktivnosti koje su rezultirale oduzimanjem više komada oružja i skoro 20.000 pirotehničkih sredstava.

"Oduzet je karabin marke Zastava M48 kalibra 7.9 mm i četiri komada municije, pištolj marke Zastava 357 Magnum, kao i četiri startna pištolja. Zbog šenlučenja tri osobe će odgovarati prekršajno zbog prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru, dok je zbog posjedovanja oružja u ilegalnom posjedu jedna osoba lišena slobode, a osumnjičenom se na teret stavlja krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija", istakli su iz Uprave policije.

Iz Uprave policije saopštili su da je uniformisana policija lišila slobode dvije osobe zbog sumnje da su izvršile krivično djelo nasilničko ponašanje na štetu doktora zaposlenog u Hitnoj medicinskoj pomoći u Podgorici.