09-01-2020

Pomorandža: Izvor i riznica zdravlja

Sadrže najveći procenat antioksidanasa od svih voćki, poboljšava i stimuliše rad creva, snižava nivo lošeg holesterola u krvi, a zadebljanje krvnih sudova smanjuje za trećinu. Kod pomorandže je sve korisno – kora, plod i cvijet, pa je tako i u konzumiranju široko zastupljena.


Foto: Ilustracija

U Nepalu se, primjera radi, pomorandža jede cela, zajedno sa korom, dok je u Avganistanu trpeza bez ove voćke nezamisliva. Sokom od pomorandže prelivaju se variva i meso, radi boljeg ukusa i radi boljeg varenja.

Plod pomorandže je izuzetno ukusan. Sadrži obilje vitamina C, B, provitamin A, kao i vitamin E. Od minerala posebnu važnost ima kalcijum koji se lako apsorbuje, ali i magnezijum, kalijum i fosfor.

Pomorandža je bogata i oligoelementima, ali i šećerom, koji organizmu obezbeđuju energiju, s tim što vitamin C potpomaže njegovo sagorevanje. Vitamin C pospješuje i apsorpciju gvožđa, pojačava odbrambeni sistem organizma, ubrzava zarastanje rana i pomaže neutralizaciji slobodnih radikala.

Jedan od najboljih načina da započnete dan jeste konzumiranje svježe ceđenog soka od pomorandže. Zapravo, ukoliko volite voćne sokove, ovo je i odličan način da znate šta zapravo pijete.


Foto: Ilustracija

Sok od pomorandže sadrži sve sastojke kao i plod, ali samo ako se brzo popije. To je zato što kiseonik iz vazduha utiče na smanjenje količine vitamina C u soku. Zna se još od davnina da je ovaj sok savršen čistač organizma i dobro sredstvo za pravilno varenje hrane.

Poboljšava imuni sistem

Visok sadržaj vitamina C u pomorandžama stimuliše proizvodnju bijelih krvnih zrnaca u organizmu, čime se poboljšava imuni sistem.

Sprečava rak

Visok sadržaj vitamina C u pomorandžama djeluje kao antioksidant, a one i druge vrste citrusa sadrže jedinjenje koje se zove D-limonen za koje je ustanovljeno da efikasno sprečava razvoj pojedinih vrsta raka, kao što su rak kože, dojke, pluća, debelog crijeva i usta. Još jedan adut koji pomorandže imaju, a kada je riječ o prevenciji raka, je i to što one sadrže velike količine kalijuma.

Snižava holesterol

Jedan od najvažnijih flavonoida koji pomorandže sadrže u izobilju je hesperidin. Istraživanja pokazuju da ovaj flavonoid snižava nivo lošeg holesterola u organizmu.

Smanjuje upale

Pomorandža ima i antiupalna svojstva. Upravo ta svojstva pomažu u olakšavanju bola u slučaju artritisa i ukočenosti mišića i zglobova.

Daje koži blistav sjaj

Antioksidanti u pomorandži štite kožu od štetnog delovanja slobodnih radikala, za koje je poznato da ubrzavaju proces starenja kože.

Otklanja konstipaciju

Pomorandže su pune hranjivih vlakana koji stimulišu probavne sokove i otklanjaju konstipaciju (zatvor).

Pomaže pravilan razvoj mozga

Pomorandže su dobar izvor folata i folne kiseline koji pomažu pravilan razvoj mozga. Dakle, ako ste u drugom stanju, bilo bi i više nego poželjno da svakodnevno jedete pomorandže.






































Izovr: stilkurir/novosti