04-06-2020

Pomorci prijete štrajkom glađu u karantinu

Preko 20 pomoraca koji su smješteni u karantinu Vučje u Nikšiću tvrde da se nalaze u nemogućim uslovima, po trojica u sobama, da im je zdravlje ugroženo i da jedu s poda, zbog čega prijete štrajkom glađu, piše Dan.


Foto: Dan

Oficir navigacije, pomorac Radoje Đurišić ističe za Dan da su 24 sata dnevno zaključani u sobama u kojima ne mogu da se kreću i da obavljaju osnovne životne potrebe.

Iz Nacionalnog koordinacionog tijela nijesu odgovorili na pitanja koja im je Dan uputio juče ujutru, a tiču se uslova u kojima borave pomorci-po tri osobe u malim sobama, nekontrolisanja njihovog zdravstvenog stanja, čime su ugrožena njihova prava i zdravlje.

Pomorci su se i ranije žalili na nehuman odnos nadležnih prilikom prevoza i smještaja u karantinu. U jednom kombiju bilo je više osoba bez poštovanja fizičke distance i zaštitne opreme.

Đurišić optužuje Nacionalno koordinaciono tijelo i nadležne inspekcije da im nijesu obezbijedili adekvatne uslove za boravak u karantinu i da su prilikom ulaska na granični prelaz Debeli brijeg zatekli sanitarnog inspektora i službenike bez maski i zaštitne opreme.

“Kada smo stigli na Vučje, data su nam rješenja o boravku u karantinu, ali nijesmo znali da ćemo biti zaključani. Posebno smo iznenađeni da se niko nije sjetio da nas pregleda prilikom ulaska u Crnu Goru, niko nam nije izmjerio temperaturu. I pored toga, smjestili su nas po trojicu ili četvoricu u sobe od pet kvadrata, iako sam ja, na primjer, došao preko Hrvatske iz Hongkonga, a dva momka koji su sa mnom, došli su iz Italije. Nije nam obezbijeđena fizička distanca tako da možemo vrlo lako da se zarazimo, ako jedan od nas ima virus. Ovo je stvarno velika bruka za našu državu. Tražili smo i da nam se uradi test na virus korona, koji ćemo mi da platimo ako treba, ali sve to ignorišu. Prije dvije večeri zamalo nije izbio incident, kada su pokušali da smjeste četiri pomorca u jednu sobu. Oni su to odbili, pa je došla interventna policija koja im je prijetila hapšenjem. Već uveliko razmišljamo da započnemo štrajk glađu, jer su naša osnovna ljudska prava ugrožena”, ističe Đurišić.

U pismu ostalih pomoraca koji se nalaze u karantinu na Vučju ističe se da su im ugrožena sva moguća ljudska prava i najelementarnija fiziološka potreba.

“Primorani smo da stupimo u štrajk glađu. U nadi da ćete se pridružiti vašim kolegama iz ostalih medija u izvještaju ovih nehumanih uslova nadamo se vašem interesovanju. Informisani smo da će nekoliko hrvatskih državljana koji su došli s nama i koji su isto pomorci, za nekoliko dana kao turisti nesmetano doći u Crnu Goru, dok mi provodimo dane zaključani u karantinu. Od kada smo ušli u Crnu Goru vidjeli smo da stvari nijesu urađene kako treba, čekali smo na graničnom prelazu pet sati bez vode i hrane. Smatramo da nijesmo zaslužili ovakav odnos države, jer pomorci svake godine donesu u Crnu Goru značajna sredstva”, navode u pismu pomorci Miodrag Janjalija, Desimir Jašović, Aleksa Todrović, Siniša Kovačević, Miloš Banićević i Dalibor Lalić.



Izvor: Dan/Cdm