22-05-2020

Pomorci se vraćaju u Crnu Goru 28. maja?

Oko stotinu crnogorskih pomoraca na kruzerima kompanije "Royal Caribbean", koji su u najnezgodnijem položaju, mogli bi, ako sve bude u redu, u Crnu Goru da se vrate 28. maja.


Usidren u Majamiju: Kruzer "Symphony of the Seas", u vlasništvu kompanije "Royal Caribbean"

Foto: Beta/AP

Od početka pandemije, Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore i diplomatsko konzularnim predstvništvima širom svijeta, za različite vrste pomoći obratilo se 650 pomoraca, od kojih se do sada u zemlju vratilo 350.

"Bitno je da su se oni obartili, da su se javili i da mi imamo njihovo obraćanje. Neki od njih su željeli da se vrate i mi smo ih izdvojili a neki nisu željeli da se vrate", ističe za Radio Crne Gore direktorka Direktorata za međunarodnu pravnu pomoć u Ministarstvu vanjskih poslova Stanica Pupović.

Do sada se u Crnu Goru vratilo više od 300 naših pomoraca ukazuje Pupović i ističe da se taj broj stalno uvećava.

"Zadovoljni smo sa tim podatkom, ali on i dalje teče. Mi već imamo u najavi sjutra 13 pomoraca, preksjutra opet sedam pomoraca. Svakog dana mi imamo pomorce."

U najneugodnijoj situaciji je oko 100 pomoraca na kruzerima kompanije "Royal Caribbean". Nakon intenzivnih diplomatskih aktivnosti naših organa, Pupović otkriva da bi oni možda mogli kući i prije kraja mjeseca.

"Taj ne još potvrđeni let bi mogao biti negdje oko 28. maja. Ovu informaciju zasigurno ne možemo potvrditi, ali nadamo se najboljem", dodaje direktorka Direktorata za međunarodnu pravnu pomoć.

Pupović, u razgovoru za Radio Crne Gore, još jednom poziva pomorce i porodice mornara da se, ukoliko to do sada nisu uradili, obrate za pomoć nadležnom resoru ili našim predstavništvima u svijetu.


Izvor: Radio Crne Gore/Portal RTCG