19-04-2021

Poništili dozvolu za skladištenje otpada

Agencija za zaštitu životne sredine utvrdila da kompanija Jaz Ekspress nema uslova za širenje biznisa. Kompanija je ranije bila pod istragom Specijalnog državnog tužilaštva. Radi se o firmi koja je u vlasništvu Petra Miloša, bliskog prijatelja Miloša Marovića, sina bivšeg potpredsjednika DPS-a i pravosnažno osuđenog šefa organizovane kriminalne grupe Svetozara Marovića.

Poništili dozvolu za skladištenje otpada | Radio Televizija Budva

Foto: Novo rješenje Agencije za zaštitu životne sredine/Dan online

Agencija za zaštitu prirode i životne sredine, na čijem čelu je direktor Nikola Medenica, 12. aprila ove godine donijela je rješenje, na osnovu kojeg je iz registra sakupljača, odnosno prevoznika otpada izbrisana kompanija Jaz Express, koja je ranije bila pod istragom Specijalnog državnog tužilaštva . Radi se o firmi koja je u vlasništvu Petra Miloša, bliskog prijatelja Miloša Marovića, sina bivšeg potpredsjednika DPS-a i pravosnažno osuđenog šefa organizovane kriminalne grupe Svetozara Marovića. Tim novim rješenjem Medenica je poništio svoje prethodno rješenje donijeto 4. marta ove godine, kojim je Jaz ekspresu omogućeno da nezakonito može da skladišti otpad jedan do dva sata.

U rješenju koje je potpisao Medenica 4. marta u stavu IV navodi se: „Sakupljene količine navedenog otpada privremeno će se skladištiti (1 do 2 sata) na privremenom skladištu...” koje se nalazi na lokaciji u katastarskoj opštini Maine (Opština Budva). U članu 37 Zakona o upravljanju otpadom piše: „(1) Privredna društva i preduzetnici koja ispunjavaju uslove iz člana 36 stav 1 ovog zakona za obavljanje djelatnosti sakljanja, odnosno transporta otpada upisuju se u registar sakupljača, odnosno prevoznika otpada. (2) Ispunjenost uslova iz stava 1 ovog člana utvrđuje Agencija. (3) Registar iz stava 1 ovog člana vodi Agencija. (4) Način vođenja registra sakupljača, odnosno prevoznika otpada i bliži uslovi iz člana 36 stav 1 ovog zakona utvrđuju se propisom ministarstva.” Dakle, u tom članu se nigdje ne pominje „privremeno skladišćenje otpada”.

U novom rješenju Medenice od 12. aprila piše: „Opština Budva je elektronskim putem, dopisom 02-D-983/1 od 8. aprila 2021. godine dostavila Rješenje o poništenju prethodne Saglasnosti broj UPI - 07 - 082/21 - 110/3 od 7. aprila 2021. godine. Preduzeće doo Jaz ekspres... podnijelo je zahtjev (02 - UPI - 330/3 od 9. aprila 2021. godine) za poništenje rješenja i brisanje iz registra za upis u registar za sakupljanje, odnosno transport otpada (broj rješenja 02 - UPI - 330/2 od 4. marta 2021. godine). Članom 37 stav 3 Zakona o puravljanju otpadom... predviđeno je da će privredno društvo ili preduzetnika Agencija brisati iz registra sakupljača, odnosno prevoznika otpada ako ne ispunjava uslove iz člana 36 stav 1 Zakona o upravljanju otpadom”. Predsjednik skupštinskog Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje Dragan Krapović ranije je kazao za „Dan” da je šokiran nezakonitim postupanjem Agencije za zaštitu životne sredine, koja je 4. marta izdala rješenje da kompanija Jaz ekspres može privremeno da skladišti otpad.

Provjerom zaključeno da ugovora nema

Sekretarijat za komunalno stambene poslove Opštine Budva, u kojoj je trebalo da se skladišti otpad koji sakupi kompanija Jaz ekspres, donio je 7. aprila rješenje kojim je poništeno rješenje tog opštinskog organa donijeto 18. februara 2021. godine, koje u svom prvom rješenju pominje Medenica. U obrazloženju novog rješenja, između ostalog, piše: „Dakle, u zahtjevu br. UPI 07-082/21-110/1 od 5. februara 2021. godine navedeno je da će otpad biti direktno transportovan na deponiju bez privremenog skladištenja, čime je ovaj organ doveden u zabludu u vezi sa načinom postupanja sa otpadom”. Ističu da je provjerom utvrđeno da Opština Budva sa kompanijom Jaz ekspres nije zaključila ugovor o povjeravanju poslova vezanih za sakupljanje, transport, preradu i zbrinjavanje otpada.


Izvor: Dan online