30-06-2021

Pooštreni kreditni standardi prilikom odobravanja kredita

Kreditni standardi prilikom odobravanja kredita privredi i stanovništvu pooštreni su tokom prvog kvartala u odnosu na posljednji prošlogodišnji, prvenstveno radi negativnog uticaja složene ekonomske situacije izazvane pandemijom koronavirusa na percepciju rizika, saopšteno je iz Centralne banke.

Pooštreni kreditni standardi prilikom odobravanja kredita | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Savjet CBCG je na današnjoj sjednici, kojom je predsjedavao guverner Radoje Žugić, zaključio da su pooštreni kreditni standardi na osnovu razmatranog Izvještaja o kreditnoj aktivnosti za prvi kvartal.

Savjet je usvojio izmjene i dopune Odluke o načinu vođenja registra platnih institucija i registra institucija za elektronski novac.

„Izmjene važeće odluke odnose se, u prvom redu, na dopunu pomenutih registara detaljnijim podacima, a sve u cilju unapređenja njihovog kvaliteta i harmonizacije sa dobrom EU praksom“, navodi se u saopštenju.

Takođe se izmjenama obavlja usaglašavanje sa novim Zakonom o privrednim društvima i stvaraju preduslovi za unapređenje transparentnosti podataka o platnim i institucijama za elektronski novac.

Savjet je danas usvojio Izvještaj o poslovanju i sprovođenju politike CBCG za april, u kojem je konstatovano da su aktivnosti Centralne banke sprovedene u aprilu realizovane u skladu sa planiranim obavezama utvrđenim Programom rada ove institucije.