01-02-2021

Popović Samardžić: Kasnimo sa vakcinacijom i edukacijom

Crna Gora je prilično zakasnila sa nabavkom vakcina protiv virusa korona, strategijom vakcinacije ali i edukacijom građana o značaju imunizacije i suočavanjem sa antivakserskim lobijem i teorijama zavjera, ocijenila je epidemiolog Milena Popović Samardžić.


Foto: Pobjeda

Ona je rekla Danu da je Crna Gora mala država i da se vakcinacija može prilično brzo sprovesti.

"Kasnimo u nabavci vakcina, ali vrijeme čekanja možemo ispuniti intenzivnijom kampanjom, promovisanjem vakcina i pojašnjenjem razlika između dostupnih vakcina", smatra Popović Samardžić.

Ona je ocijenila da se teorije zavjere i antivakserski lobi mogu zaustaviti jedino otvorenošću i edukacijom i da ne treba biti „ekspertski nadobudan“, već odgovarati na svako pitanje ma koliko ono djelovalo banalno.

Popović Samardžić je rekla da je kovid 19 RNK virus koji je sklon mutaciji, samim tim je opasniji.

"Što više dopustite cirkulaciju virusa više ste izloženi riziku da sa svakom transmisijom mutira, jer su mikrobi pametni i nalaze način da prežive", rekla je Popović Samardžić i dodala da zato vakcinaciju treba sprovesti što prije, da bi se te
mutacije spriječile.

"Za koliko ćemo biti vakcinisani zavisi od nas, naravno, to jest koliko ćemo biti organizovani. Izrael je za kratko vrijeme vakcinisao 40 odsto populacije", istakla je ona.

Popović Samardžić je rekla da imate i one koji urušavaju kredibilitet i dovode u pitanje vakcinaciju, prenosi Mina.