29-10-2020

Poremećeni odnosi, porast zavisnosti

Specijalista medicinske psihologije u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) Mina Gazivoda kaže da je tokom pandemije evidentan porast emocionalnih poteškoća kod ljudi, problemi u partnerskim i porodičnim odnosima, porast zavisnosti i drugih neprilagođenih oblika ponašanja, pa sve do destruktivnih radnji koje mogu biti usmjerene prema sebi ili drugima.

Poremećeni odnosi, porast zavisnosti | Radio Televizija Budva

U KCCG od ponedjeljka psihijatrijske ambulante ponovo rade u punom kapacitetu, te je psihološka podrška ponovo dostupna svim pacijentima.

Podsjećamo, od 30. marta do 18. maja KCCG je otvorio telefonsku liniju za besplatnu psihološku podršku, a iz Kliničkog centra nisu odgovorili na pitanje Dnevnih novina da li će ona ponovo biti otvorena.

Ipak, specijalista medicinske psihologije u KCCG Mina Gazivoda navodi da psihijatrijske ambulante sada rade u punom kapacitetu.

“Od prestanka rada linije do unazad tri nedjelje, građanima je u okviru KCCG psihološka i psihijarijska pomoć neprekidno bila dostupna u okviru Poliklinike tj. ambulantni pregledi su se obavljali po redovnom režimu rada. Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, ovaj rad je privremeno bio redukovan na hitne slučajeve, te su se pomoć i podrška kontinuirano pružale najranjivijim pojedincima tj. kada god se psihičko stanje osobe okarakterisalo kao bitno pogoršano, a pružanje pomoći kao neodložno. Od ponedjeljka tj. od 26.10. psihološke i psihijatrijske ambulante ponovo rade u punom kapacitetu i po uobičajenom režimu rada”, kazala je Gazivoda.

Da je, pak, telefonska linija za psihološku podršku tokom pandemije potrebna, govori podatak da je u periodu od 30. marta do 18. maja primljeno više od 700 poziva.

“Od 30. marta do 18. maja na liniji za psihološku podršku KCCG bilo je više od 700 poziva sa preko 1.000 radnih sati, odnosno stručnjaci iz oblasti mentalnog zdravlja su na dnevnom nivou u prosjeku odgovarali na 20 poziva. Oko dvije trećine pozivalaca činile su osobe koje do tada nijesu imale potrebu za takvom vrstom podrške, odnosno njihov prvi susret sa stručnjacima iz ove oblasti bio je potaknut situacijom pandemije korona virusa”, rekla je Gazivoda.

Gazivoda navodi da, budući da je situacija u kojoj se nalazimo globalnih razmjera, možemo pretpostaviti da su njome na neki način pogođeni svi pojedinci.

“Ipak, posebno ranjive kategorije su starije osobe, hronični bolesnici, nesamostalna lica i djeca. Evidentan je porast emocionalnih poteškoća različitog stepena, problemi u partnerskim i porodičnim interakcijama, porast zavisnosti i drugih neprilagođenih oblika ponašanja, pa sve do destruktivnih radnji koje mogu biti usmjerene prema sebi ili drugima”, rekla je Gazivoda.

Izvor: RTCG