05-12-2023

Poreski i carinski bruto prihodi 2,33 milijarde EUR

Uprava prihoda i carina je od januara do kraja novembra naplatila 2,33 milijarde EUR u bruto iznosu, što je 430 miliona, odnosno 22,5 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Poreski i carinski bruto prihodi 2,33 milijarde EUR | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Ostvarena naplata za 11 mjeseci ove godine premašila je i plan prihoda 333 miliona, odnosno 16,6 odsto.

„U ovom periodu realizovane su sve planirane aktivnosti, uz blagovremenu naplatu budžetskih sredstava. Zbog povećanja efikasnosti naplate prihoda, UPC kontinuirano sprovodi aktivnosti za unapređenje i sprovođenje mjera za jedinstvenu primjenu poreskih i carinskih propisa“, navodi se u saopštenju.

U novembru je ostvarena bruto naplata prihoda od 198,4 miliona EUR, što je 20,3 miliona ili 11,4 odsto više nego u istom mjesecu prošle godine.

Ostvareno je i iznad plana prihoda 11,3 miliona, ili šest odsto.

Prema strukturi prihoda, kako su naveli iz UPC, zabilježen je rast naplate za 11 mjeseci kod svih vrsta dažbina.

„Od ukupnih dosadašnjih bruto prihoda, na naplatu poreza na dodatu vrijednost (PDV) odnosi se 1,09 milijardi EUR, što je 158 miliona, odnosno 17 odsto više nego u istom periodu lani“, precizira se u saopštenju.

Naplata doprinosa je iznosila 496,8 miliona EUR, što je 99 miliona ili 25 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Po osnovu poreza na dobit pravnih lica naplaćeno je 148 miliona EUR, što je 62 miliona ili 72 odsto više u odnosu na uporedni period.

„Ostvarena bruto naplata akciza iznosila je 300 miliona EUR, što je 69,7 miliona ili 30 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine“, navodi se u saopštenju.

Po osnovu carine (poreza na međunarodnu trgovinu i transakcije) naplaćeno je 48 miliona EUR, što je 11 miliona ili 31 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu.

„UPC je fokusirana, između ostalog, na primjenu pojednostavljenih postupaka, trgovinske olakšice, jačanje proaktivne komunikacije i servisnog pristupa prema poreskim obveznicima, doprinoseći stabilnijem i predvidljivijem poslovnom okruženju“, zaključuje se u saopštenju.