11-11-2021

Portugal: Novim zakonom do veće ravnoteže između života i posla

Zaposleni u Portugaliji zbog novih zakona o radu steći će veću ravnotežu između života i posla, prenosi Euronjuz.

Portugal: Novim zakonom do veće ravnoteže između života i posla | Radio Televizija Budva

Foto: Pixabay

„Nova pravila što se tiče rada u Portugaliji, odobrena su u petak i rezultat su ogromnog povećanja zaposlenih koji rade od kuće uslijed pandemije korona virusa“, rekla je Socijalistička partija Portugalije.

Prema novim pravilima, poslodavci bi mogli da očekuju velike kazne u slučaju da kontaktiraju zaposlene poslije isteka radnog vremena. Kompanije, prema ovom zakonu, takođe moraju plaćati dodatne troškove koji su rezultat rada od kuće kao što su računi za struju i internet.

Međutim, postoji izuzetak ovom pravilu – ne važi za kompanije koje imaju manje od 10 zaposlenih.

Šta se mijenja ovim zakonom?

Kompanije će plaćati kazne u slučaju da kontaktiraju zaposlene nakon radnog vremena, a takođe, poslodavcima je zabranjeno da vrše nadzor nad zaposlenima kada oni rade od kuće.

Ipak predlog takozvanog „prava isključenja“ (pravo da se isključe poruke vezane za posao nakon radnog vremena) je odbijen od strane poslanika skupštine u Portugaliji.

Ovaj zakon je dobra vijest za roditelje mlađe djece koji imaju pravo da rade od kuće, a da to prethodno ne moraju dogovoriti sa poslodavcima sve dok im dijete ne napuni osam godina.

Mjere protiv usamljenosti i izolovanosti uslijed rada od kuće i trenutne situacije su uvedene pa kompanije moraju da svaka dva mjeseca ugovore sastanke uživo.

Pokretač promjena

Portugalija je prva država koja je promijenila pravila rada od kuće kao rezultata pandemije u januaru ove godine. Tada su privremene mjere podrazumijevale rad od kuće kao obavezan i primorale poslodavce da obezbijede sredstva radnicima za rad od kuće.

Međutim, iako je rad od kuće bio pozitivna promjena za mnoge, portugalska ministarka rada i socijalne sigurnosti, Ana Mendez Godinjo, istakla je na Veb samitu u Lisabonu, nejednakost pristupu IT opreme tokom rada od kuće.

„Pandemija je ubrzala potrebu da se reguliše ono što još nije regulisano“, potvrdila je ona dodavši da rad na daljinu može biti velika promjena ako se profitira iz prednosti, a mane se uklone.

Ona je takođe izjavila da jedna od pozitivnih strana rada od kuće jesu inostrani radnici koji bi mogli da dođu u Portugal tražeći promjenu prostora.

„Smatramo da je Portugalija jedno od najboljih mjesta na svijetu za digitalne nomade i radnike na daljinu da dođu i rade ovdje, želimo da ih privučemo u Portugaliju“, rekla je publici Veb samita prošle sedmice.

Izvor: Danas