26-06-2021

Posebna pažnja posvećena vakcinaciji ranjivih grupa

Ministarstvo zdravlja posvetilo je posebnu pažnju vakcinaciji Roma i preduzelo dodatne mjere kako bi se približilo toj populaciji, saopštila je resorna ministarska Jelena Borovinić Bojović.

Posebna pažnja posvećena vakcinaciji ranjivih grupa | Radio Televizija Budva

Foto:

Upitana da li postoji podatak koliko je trenutno vakcinisanih pripadnika romske populacije, Bojović Borovinić, kazala je da je Ministarstvo zdravlja posvetilo posebnu pažnju vakcinaciji te populacije, kao i vakcinaciji migranata.

„U Institutu za javno zdravlje se precizno prati vakcinacija svakog građanina i svakog člana svake ranjive grupe, pa te podatke možemo naknadno da dostavimo“, kazala je Bojović Borovinić novinarima nakon predstavljanja palijativne opreme u Domu zdravlja „Stara Varoš.

Ona je ocijenila da su punktovi za vakcinaciju dobro pokriveni i da su preduzete i dodatne mjere poput vakcinacije u kampu, kako bi se približili Romskoj populaciji.

„Organizovali smo mobilne vakcinalne punktove ciljano, kako bismo olakšali vakcinaciju, jer smo shvatili da se ne javljaju u dovoljnom broju“, kazala je Bojović Borovinić.

Odgovarajući na pitanje zbog čega kasni isporuka Sputnjik V vakcina, Bojović Borovinić odgovorila je da je suština problema proces proizvodnje i distribucije vakcina a ne bilo koji drugi „šum“ u bilateralnim odnosima.

„Mi smo jedna od zemalja koja je dosta kasno ušla u finalnu fazu pregovora vezano za Sputnjik. Svakako imamo i dalje intenzivne pregovore i očekujemo da će vakcine biti isporučene Crnoj Gori ali precizan datum ne mozemo da saopštimo jer ga u ovom trenutnku nemamo“, objasnila je Bojović Borovinić.

Na pitanje da prokomentariše izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o donacijama vakcina kosovskim vojnicima, kazala je da je je njena dužnost kao ministarke zdravlja primarna odgovornot zdravlje građana Crne Gore.

„Mi bismo jako voljeli kada bismo bili u mogućnosti da vakcine kojima raspolažemo, možemo da doniramo bio kome, kome su te vakcine potrebne. Sa druge strane, najvažniji su građani i građanke Crne Gore i zato nisam mogla da se složim sa idejom o donacijama vakcina u ovom trenutku, bez obzira na adresu i to je moja obaveza“, kazala je Bojović Borovinić.

Ona je, na pitanje da li se očekuju nove smjene direktora zdravstvenih ustnova, kazala da su vršene kontrole kvaliteta rada u zdravstvenim ustanovama i da će se MZ povodom tog pitanja izjasniti početkom sledeće nedjelje.

Na pitanje kako će MZ da riješi problem djece koja čekaju transpalntaciju organa, kojih je trenutno osmoro u Crnoj Gori, kazala je da je taj problem trajan i ne lako rešiv.

Bojović Borovinić je kazala da je povodom ovog problema dogovoren nastavak saradnje sa Hrvatskom, sa kojom su u toku pregovori o potpisuvanju Memoranduma o saradnji.

"Pokrenut je postupak potpisivanja i ugovora sa Eurotransplantom, koji će kontinuirano i za duži vremenski period moći da riješi taj problem", kazala je Bojović Borovinić.

Ocijenila je da je Kovid poremetio transplantacioni program i najavila saradnju Nacionalne komisije za transpalntaciju sa Italijom kada su u pitanju djeca.