28-05-2018

Poskupljuju cigarete i gazirana pića

Nakon povećanja poreza na dodatu vrijednost, te akciza, sa čime je počela 2018. godine, Vlada ne planira da se zaustavi, pa će u narednoj godini nastaviti sa povećanjem akciza.

Poskupljuju cigarete i gazirana pića | Radio Televizija Budva

Prioritetni cilj Vlade je konsolidacija javnih finansija koja je preduslov finansijske stabilnoeti države i dugoročnog ekonomskog rasta. Mjere fiskalne konsolidacije uvedene su u dvije faze. Prva, donošenjem plana sanacije budžetskog deficita i javnog duga za period 2017. do 2021. godine, zajedno sa budžetom za 2017. godinu, koji će doprinijeti konsolidaciji javnih finansija u vrijednosti 3,2 odsto BDP-a. Druga, donošenjem fiskalne strategije za period 2017-2020. godine koju je Skupština usvojila u julu 2017. gsdine. Mjere predviđene fiskalnom strategijom obezbjeđuju dodatno fiskalno prilagođavanje od 2,8 odsto BDP-a. Fiskalnom strategijom je definisana različita dinamika stupanja na snagu fiskalnih mjera. U 2019. godini predviđeno je dalje povećanje akciza na cigarete u skladu sa “akciznim kalendarom, i povećanje akciza na gaziranu vodu sa dodatkom šećera ili drugih sredstava za zaslađivanje ili aromatizaciju. Takođe, od 2019. godine je planirano uvođenje akcize na ugalj u cilju dalje harmonizacije akcizne politike sa standardima EU.

U ovom trenutku, kako su za CDM kazali iz Ministarstva finansija, nema razloga da se odstupi od predviđenog plana primjene fiskalnih mjera posebno imajući u vidu da se vodilo računa da se obezbijedi ravnomjerna raspodjela poreskog tereta i zaštite socijalno osjetljive kategorije stanovništva.

Vlada će nastaviti fiskalnu konsolidaciju u skladu sa planom sanacije budžetskog deficita i javnog duga 2017-2021. i fiskalnom strategijom 20172021. Takođe, biće nastavljeno sprovođenje programa reformi upravljanja javnim finansijama 2016-2020. i strategije reforme javnog sektora 20162020 naveli su iz Ministarstva finansija na čijem čelu je Darko Radunović.

Zbog povećanja akciza na cigarete, gaziranu vodu sa dodatkom šećera, drastično su porasle cijene cigareta, kao i gaziranih pića.

S obzirom na to da će i u narednoj godini akcize rasti, očekuje nas novi skok cijena ovih proizvoda.