11-07-2020

Poslije više od deceniju mještani Svetog Stefana kročili na plažu ispred kuće

Grupa mještana Pržna i Svetog Stefana, na čelu sa Predsjednikom MZ Sveti Stefan Vladislavom Mitrovićem i sekretarkom, Milicom Mitrović, zatražila je danas pravo na pristup Kraljičinoj plaži u Miločerskom parku. Poslije više od deceniju, žitelji ovog budvanskog kraja kročili su na plažu koja im se nalazi ispred kuća, jer oni nažalost prema riječima zakupaca, nemaju pravo da uživaju u blagodetima ovog bisera našeg primorja.

Poslije više od deceniju mještani Svetog Stefana kročili na plažu ispred kuće | Radio Televizija Budva

Već više od deceniju Kraljičina plaža ili kako je mještani nazivaju "mala plaža", zatvorena je za mještane Pržna i Svetog Stefana.

Iako određeni dio plaže zakonski mora biti dostupan i za one koji nijesu gosti hotela, kako su mještani kazali ovdje to nije slučaj uprkos brojnim obećanjima od strane nadležnih.


Foto: Screenshot

"Naša djeca se nikada nijesu okupala na ovoj plaži", kazali su okupljeni koje je obezbjeđenje pokušalo da spriječi da uđu na plažu koja im se nalazi ispod kuća.

Obezbjeđenje na kapiji na ulazu na jednu od najljepših plaža na našem primorju, odmah je reagovalo, rekavši okupljenima da je "plaža pod zakupom", te da je ulaz za one koji nijesu gosti hotelskog kompleksa zabranjen.


Foto: Screenshot

Mještani su ipak uspjeli da uđu na plažu, uz napomenu da neće koristiti plažni mobilijar već samo uživati u pijesku i moru, koji pripadaju svima.

Obezbjeđenje je ubrzo reagovalo i rečno im je da su ulaskom na plažu počinili krivično djelo.

Nakon Kraljičine plaže, grupa mještana zaputila se stazom kroz Miločerski park, ka Svetom Stefanu, gdje se kako kažu njihova djeca takođe nikada nijesu kupala, a ni oni otkako su plaže date u zakup.

Kao što je bio slučaj na Kraljičinoj plaži i ovdje ih je sačekalo obezbjeđnje, ali uz policijsko pojačanje.


Foto: Screenshot

"Moj sin ima devet, a ćerka 13 godina i po prvi put vide ove plaże u ljetnjem periodu", kazao je jedan od okupljenih.

Mještani su napomenuli da se plaže ne održavaju adekvatno, budući da važe za luksuzna kupališta gdje se setovi ležaljki kreću od 120 do 150 eura.

"Plažes u pune pikavica, a tuševi neispravni", kazali su.

Oni su istakli i to da je prolaz javnom stazom koja vodi do samog ulaza na ostrvo, blokirana, i zakatančena te da mještani više ne mogu ni do česme koja se nalazi na ulazu.

"Nekad se barem moglo do česme, a sada ni to.
Ja sam ovdje nekada radio kao i moji roditelji. Još za vrijeme kada su na Svetom Stefanu boravile svjetske zvijezde kao što su: Merilin Monro, Elizabet Tejor i Sofija Loren, mještani su mogli da uđu na ostrvo, a danas eto ne mogu. Mi smo tražimo naša oduzeta prava", kazao je jedan od okupljenih mještana.

Oni su napomenuli i da je današnje okupljanje krenulo sasvim spontano, kada se par mladih ljudi zajedno sa svojom djecom našlo na plaži u Pržnu.

Mještani kako su kazali samo traže svoja prava, zagarantovana ustavom, a to su sloboda kretanja i uživanje u blagodetima svog rodnog kraja.