29-12-2023

Posljednji dani 2023. godine sunčani i topli, decembar najtopliji u posljednjih 70 godina

U Crnoj Gori danas će biti sunčano i toplo.

Posljednji dani 2023. godine sunčani i topli, decembar najtopliji u posljednjih 70 godina | Radio Televizija Budva

Foto: Pexel

Na sjeveru ujutru ili prijepodne magla ili niska oblačnost, tokom dana duži sunčani periodi.

U višim predjelima duvaće umjeren do pojačan jugozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura vazduha malo niža nego danas i biće od 6 do 12 stepeni.

Na jugu, smjenjivaće se oblaci i sunčani periodi. Duvaće slab do umjeren vjetar promjenljivog smjera.

Temperatura vazduha na primorju do 16 stepeni.

More će biti malo talasasto. Vjetar slab do umjeren južnih smjerova. Temperatura mora oko 15 stepeni.

Narednih dana, posljednja dva dana ove godine će se zadržati suvo vrijeme uz sunčane intervale i oblake. U jutarnjim satima po kotlinama biće magle. Tokom dana i dalje relativno toplo za ovo doba godine.

Na jugu, u subotu više oblaka, a u nedjelju više sunčanih perioda. U nedjelju veče naoblačenje. Temperatura vazduha bez bitnije promjene.

Prognoza za Evropu

I danas bez mnogo padavina iznad evropskog kontinenta. Neprekidna ciklonska cirkulacija na sjeveru i sjeveroistoku sa ne mnogo hladnim vazduhom, donijeće slab do umjeren snijeg, a ponegdje i susnježicu na tom prostoru.

Ostali dio kontinenta je u znaku povišenog vazdušnog pritiska, blage jugozapadne visinske struje i realtvno tople vazdušne mase, a slabi talasi u njoj usloviće ponegdje slabu kišu, prije svega na sjeverozapadu Njemačke.

Na Mediteranu se očekuju duži sunčani periodi, a u južnim i centralnim predjelima biće promjenljive oblačnosti i uglavnom suvo vrijeme. Najviša dnevna temperatura vazduha od minus 2 stepena u Oslu do 18 u Atini.

Prognoza za Balkan

Na Balkanu će biti sunčanih perioda i oblaka, malo kiše se očekuje na krajnjem sjeverozapadu, a u jutarnjim satima po kotlinama će biti i česta pojava magle, koja se ponegdje može zadržati i tokom većeg dijela dana.

Temperatura vazduha i dalje iznad prosjeka na početku zime.

Zanimljivost

Istorijski najniža temperatura za decembar u Crnoj Gori od minus 28 stepeni izmjerena je 28. decembra 1976.godine u jutarnjim satima u Rožajama.

Istog jutra temperatura se spustila do minus 23 u Pljevljima i Beranama.

A na Žabljaku juče je temperatura vazduha prešla je 12 stepeni. To je bio rekordno najtopliji 28. decembar u posljednjih 70 godina.