16-03-2021

Pošta Crne Gore publikovala marku sa motivom zaštićene vrste vidre

Iz Nacionalnih parkova Crne Gore su kazali da je Pošta Crne Gore na njihovu inicijativu, a imajući u vidu značaj te zaštićene životinjske vrste uvrstila marku u Program prigodnih izdanja za 2021. godinu, čime je promociji ove vrste dala tradicionalno poštanski doprinos


Foto: Nacionalni parkovi CG


Pošta Crne Gore publikovala je poštansku marku i koverat sa motivom Fauna Vidra (Lutra lutra)

Iz Nacionalnih parkova Crne Gore su kazali da je Pošta Crne Gore na njihovu inicijativu, a imajući u vidu značaj te zaštićene životinjske vrste uvrstila marku u Program prigodnih izdanja za 2021. godinu, čime je dala tradicionalno poštanski doprinos promociji ove vrste.

Ova vrste vidre je zakonom zaštićena vrsta u Crnoj Gori i na globalnom nivou ima status NT (Near Threatened – blizu ugroženosti).

"Saradnja JPNPCG sa Poštom Crne Gore započeta je prije nekoliko godina, a nastaviće se i u budućem periodu na zadovoljstvo svih ljubitelja prirodnih vrijednosti i ljepota crnogorskih nacionalnih parkova. Prošle godine je Pošta Crne Gore publikovala prigodnu marku i koverat sa motivom prašume NP Biogradska gora, te 2019. godine sa motivom iz NP Lovćen", saopštili su iz Nacionalnih parkova.

Kako stručnjaci kažu, postoji trinaest vrsta vidri na svijetu. Kod nas je zastupljena Lutra - lutra.



Izvor: Vijesti