08-04-2023

Postoji razlog zašto vam u restoranu služe hljeb prije jela

Zašto nas u restoranu služe hljebom prije jela koje smo naručili? Iako većina nas nikada nije razmišljala o razlogu ove prakse, postoji značajan razlog zašto se ovo pravilo poštuje.

Postoji razlog zašto vam u restoranu služe hljeb prije jela | Radio Televizija Budva

(Foto: Pixabay)

To je znak gostoprimstva. Kada poželite dobrodošlicu ljudima u svoj dom ili restoran, dajte im hljeb te im tako dajte do znanja da su dobrodošli, piše Klix.

Ova tradicija je opstala do danas. To je način da posjetiteljima date nešto da urade prije nego što im hrana stigne. Kada sjednete za sto u restoranu, obično ste gladni, ali može proći neko vrijeme dok hrana ne stigne.

Umjesto da ostavljate mušterije da sjede praznih ruku, gladni i gledaju kako drugi gosti uživaju u hrani, stavljanje hljeba na sto u pripremi za dolazak obroka čini ih sretnima i sprječava ih da postanu nepodnošljivi.

Iako su neki restorani to počeli da naplaćuju, skoro u svakom restoranu u nekom trenutku, između sjedanja za stolom i serviranja glavnog jela, donijeće vam hljeb.

Nije li smisao restorana da vas natjera da trošite novac na hranu, a ne da vas besplatno zasiti prije nego što vam obrok i stigne? Međutim, to je trik zato što vas hljeb zapravo čini gladnijim.

Jednostavni ugljeni hidrati pokreću proizvodnju insulina, što vas čini gladnijim nego što ste bili prije, a najvjerovatnije nećete osjetiti sitost od hljeba.