09-10-2019

Poštovati neradnu nedjelju ili po džepu

Prva neradna nedjelja za zaposlene u trgovini biće 20. oktobar, saopštila je Uprava za inspekcijske poslove. Pozvali su na poštovanje te odredbe, kako bi se izbjegle novčane kazne.

Poštovati neradnu nedjelju ili po džepu | Radio Televizija Budva

"Podsjećamo sve privredne subjekte koji se bave trgovinom na veliko i trgovinom na malo na propisanu odredbu člana 35 a Zakona o unutrašnjoj trgovini, čija primjena stupa na snagu od 14. oktobra, što praktično znači da je prva neradna nedjelja je 20. oktobar, kako je to propisano navedenim članom", navode iz UIP-a.

Trgovina na veliko i trgovina na malo, kako su pojasnili, ne može da se obavlja nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika određenim zakonom kojim se uređuju državni i drugi praznici.

"Izuzetno od stava 1 ovog člana, nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika trgovina na veliko i trgovina na malo može se obavljati u apotekama; specijalizovanim prodavnicama ili kioscima za prodaju hljeba, pekarskih proizvoda i kolača, cvijeća, suvenira, štampe; sredstava za zaštitu bilja ili pogrebne opreme, benzinskim stanicama i prodavnicama za trgovinu na malo u okviru benzinskih stanica; pijacama; štandovima - tezgama, vitrinama i automatima izvan pijaca i pokretnim prodavnicama; prodavnicama, kioscima i automatima smještenim unutar zatvorenih područja autobuskih i željezničkih stanica, aerodroma i luka; štandovima i kioscima u kojima se prodaju robe za vrijeme održavanja priredbi, festivala i manifestacija, sajmova i za vrijeme javnog prikazivanja kinematografskih djela; skladištima za trgovinu na veliko", navode iz UIP-a.

UIP upozorava i apeluje na sve privredne subjekte, na koje se odnosi propisano ograničenje, da poštuju obavezu, kako bi izbjegli novčane kazne.