18-09-2023

Potpisan granski kolektivni ugovor za pomorce na brodovima u međunarodnoj plovidbi

U Ministarstvu kapitalnih investicija danas je prvi put potpisan granski kolektivni ugovor za pomorce na brodovima na međunarodnoj plovidbi.

Potpisan granski kolektivni ugovor za pomorce na brodovima u međunarodnoj plovidbi | Radio Televizija Budva

Foto: ilustracija / pixabay

Potpredsjednik Vlade i resorni ministar, Ervin Ibrahimović, saopštio je da mu je zadovoljstvo što u ime Vlade i Ministarstva kojim rukovodi, pristupa potpisivanju granskog kolektivnog ugovora za pomorce na brodovima u međunarodnoj plovidbi.

Granski kolektivni ugovor potpisali su predsjednik Unije poslodavaca (UPCG), Slobodan Mikavica i predsjednik Samostalnog sindikata radnika u pomorskom brodarstvu i transportu Crne Gore, Agim Mila. Potpisivanju su prisustvovali i izvršni direktori dvije crnogorske brodarske kompanije Crnogorske plovidbe, Slobo Pajović i Barske plovidbe, Mirsad Tršić sa saradnicima.

„Ovim ugovorom, Vlada, UPCG i Samostalni sindikat radnika u pomorskom brodarstvu i transportu Crne Gore uređuju, u skladu sa Zakonom o radu i Opštim kolektivnim ugovorom, pojedina prava i obaveze iz radnog odnosa pomoraca, prava i obaveze poslodavca prema pomorcu, kao i međusobna prava i obaveze ugovornih strana“, rekao je Ibrahimović.

On je objasnio da su ugovorom propisani standardni uslovi koji se primjenjuju na sve pomorce ukrcane na brodovima crnogorske državne pripadnosti, a plove u međunarodnoj plovidbi.

„Dakle, u ovom momentu, to su pomorci na brodovima Crnogorske i Barske plovidbe koje su, kao što vam je poznato, u većinskom vlasništvu države”, istakao je Ibrahimović.

Iz Ministarstva su podsjetili da je zaključivanje granskog ugovora prepoznato kao potreba i Strategijom razvoja pomorske privrede za period od 2020. do 2030. godine, a sve u cilju unapređenja radno-pravnog statusa crnogorskih pomoraca.

Tokom pripreme granskog kolektivnog ugovora, odvijala se intenzivna saradnja između predstavnika Ministarstva sa UPCG i Samostalnim sindikatom radnika u pomorskom brodarstvu i transportu Crne Gore, kao i crnogorskim brodarskim kompanijama, koje posjeduju četiri broda na kojima plove posade od po 24 pomorca.

„Želim ovim putem da zahvalim svima koji su učestvovali u ovom veoma važnom procesu i svojom posvećenošću i odgovornim odnosom doprinijeli da na zadovoljstvo svih ugovornih strana danas možemo i zvanično zaključiti ovaj granski kolektivni ugovor. Svakako, iskazujem očekivanje kao resorni ministar, da će brodarska društva na najbolji mogući način obezbijediti punu primjenu odredbi ugovora i da ćemo na taj način zajednički doprinijeti poboljšanju radno-pravnog statusa naših pomoraca“, zaključio je Ibrahimović.