20-07-2022

Potpisan okvir saradnje Vlade i UN-a

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić i rezidentni koordinator sistema Ujedinjenih nacija Piter Lundberg potpisali su danas okvir saradnje Vlade i UN-a za održivi razvoj za period od 2023. do 2027. godine.

Potpisan okvir saradnje Vlade i UN-a | Radio Televizija Budva

Foto: MVP

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Krivokapić je kazao da su narednih pet godina ključne za saradnju Crne Gore sa UN i Evorpskom unijom (EU).

Prema riječima Krivokapića, bilo bi korisno da ta dva paralelna puta Crna Gora pretvori u jedinstveni put, koji će završiti 2027. godine članstvom u EU.

Krivokapić je rekao da glavna dobit svih angažmana Crne Gore sa UN, kao i evroatlantskim partnerima, puno razumijevanje.

“I mi se osjećamo kao država koja ima puno razumijevanje na svom putu evropskih integracija, na dostojanstvenom članstvu u UN, kao i na pripadanju evroatlantskoj zajednici”, kazao je Krivokapić.

On je, kako se dodaje, naglasio da to razumijevanje, za Crnu Goru, nije manje važno od višestruke pomoći koju dobija u oblastima koje modernizuju društvo, dodavši da je broj država i agencija koje državu podržavaju iznad svakog očekivanja.

Ističući da socijalna inkluzija predstavlja dio načina postojanja malih zajednica, Krivokapić je kazao da one opstaju na solidarnosti i povezanosti koja nije samo ekonomska i socijalna, već ima i emotivnu notu koja daje puni osjećaj življenja u jednom društvu.

Govoreći o paralelnom procesu evropske integracije, on je kazao da nema više vremena za odlaganje, i da je brodu koji zna gdje putuje svaki vjetar dobar, dok brodu koji ne zna gdje putuje nema dobrog vjetra.

“Naš put jeste EU, ali taj put ne može biti bezgraničan, taj put mora imati svoje vremenske okvire postavljene za Crnu Goru, kroz stalne reforme koje su ostvarljive u narednom petogodišnjem periodu, ali i kraćem od toga”, kazao je Krivokapić.

Lundberg je rekao da Okvir saradnje UN-a za održivi razvoj koji je danas usvojen predstavlja temelje saradnje Crne Gore i UN u narednih pet godina.

“Ova vizija razvoja, zasnovana na zajednički identifikovanim razvojnim prioritetima, biće snažan podsticaj ubrzanju ostvarivanja Ciljeva održivog razvoja, a samim tim i procesa pristupanja Crne Gore EU”, kazao je Lundberg.

On je, kako se navodi, istakao da će u tom procesu izuzetno važnu ulogu igrati Fond za ubrzani razvoj Crne Gore, finansijski alat nove generacije koji ima za cilj objedinjavanje donatorskih sredstava za rješavanje krupnih razvojnih izazova.

Iz Ministarstva su rekli da je danas održan i sastanak Nadzornog odbora za praćenje implementacije Integrisanog programa UN-a 2017-2022.