06-03-2019

Potpredsjednik Opštine Marković primio učesnice desetodnevne mobilnosti u Sofiji

Povod jučerašnjeg sastanka bio je projekat FY4ICT u okviru Erazmus plus programa koji finansira Evropska komisija.

Potpredsjednik Opštine Marković primio učesnice desetodnevne mobilnosti u Sofiji | Radio Televizija Budva

Projekat FY4ICT (Supporting Female Youth from BiH and MNE in entrepreneurship, employment and leadership in ICT) ima za cilj da edukuje i motiviše mlade iz ženske populacije Crne Gore i BIH, da pokrenu svoje karijere podsticanjem preduzetništva u oblasti informacionih tehnologija kroz razmjenu najbolje prakse sa iskusnim partnerskim institucijama iz Evropske unije i kroz mobilnost neformalnog učenja.

Opština Budva realizuje ovaj projekat već godinu dana i u okviru ovog projekta učesnici su već imali prilike da učestvuju na dvodnevnim radionicama u Mostaru i na desetodnevnoj mobilnosti u Mariboru u Sloveniji. Budva je, takođe, u oktobru prošle godine bila organizator i domaćin dvodnevne radionice u okviru ovog projekta.

Desetodnevnu mobilnosti u Bugarskoj organizuje partner na projektu, Bugarski centar za žene u tehnologiji (BCWT), organizacija koja podržava žensko liderstvo i profesionalno uključivanje žena u digitalnu industriju, nauku i preduzetništvo. Učesnice će u Bugarskoj boraviti od 08.-18.marta 2019.godine.

U svom obraćanju učesnicama Potpredsjednik Marković istakao je važnost profesionalnog uključivanja mladih žena i sticanja međunarodnog iskustva posebno u informacionim tehnologijama i preduzetništvu, gdje su na žalost žene nedovoljno zastupljene. On je naglasio da opština prepoznaje značaj ulaganja u mlade za razvoj društva, važnost pristupanja i korišnjenja evropskih fondova, i poželeo im da na pravi način predstavljaju našu opštinu i našu državu.

Svi troškovi ovog putovanja finansiraju se iz sredstava Evropske komsije.

Tokom boravka u Sofiji učesnice će posjetiti IT biznis laboratorije, događaje iz oblasti tehnologije. Ućesnice će imati priliku da rade na zajedničkim projektima sa svojim vršnjacima iz Evropske unije i regiona iz oblasti robotike, razvijanja aplikacija, da saznaju o novim događajima i inovacijama u oblasti informacionih tehnologija, kao i da otkrivaju različite kulture i uče se timskom radu u multikulturalnom okruženju. Na taj način, osim sticanja internacionalnih znanja i vještina, učesnici će imati priliku da se razvijaju putem stvaranja sopstvenih liderskih i preduzetničkih sposobnosti. Posebnu korist za učesnice projekta predstavljaće i ostvarivanje bržeg ekonomskog prosperiteta kroz šire angažovanje žena, pogotovo u sektoru informacionih tehnologija, pružajući veći uticaj informacionih tehnologija u svim aspektima društva. Benefiti se takođe ogledaju i u produbljivanju znanja jedni o drugima, upoznavanju, smanjenju predrasuda i stereotipa koji su danas prisutni.

Na ovom projektu partneri Opštine Budva su:

Zaklada za inovacijski i tehnološki razvitak, Mostar BIH – koordinator
Inovaciono preduzetnički centar – Tehnopolis, Nikšić, Crna Gora
Inovacioni centar, Banja Luka
Opština Budva
Institut modernih tehnologija u Crnoj Gori, Podgorica
Bugarski centar za žene u tehnologiji, Sofija , Bugarska
Vedoma, Zavod za razvoj znanja i poduzetništva, Ceršak, Slovenija