16-12-2014

Potpredsjednik Vučinić na forumu jadransko – jonskih gradova

Potpredsjednik Opštine Budva Milan Vučinić, učestvovao je u radu XVI Plenarne sjednice Foruma jadransko – jonskih gradova koja je održana u Peskari (Italija) 12. i 13.decembra 2014.godine, pod nazivom „Projekti i upravljanje Strategijom jadransko-jonskog makroregiona i obaveze gradova članova Foruma“.

Potpredsjednik Vučinić na forumu jadransko – jonskih gradova | Radio Televizija Budva

Strategiju jadransko-jonskog makroregiona/EUSAIR/ zvanično je odobrio Evropski savjet u oktobru ove godine, nakon čega je predstavljena u Briselu, a postaće operativna od 01.01.2015. godine.

Opšti cilj Strategije je podsticaj održivog ekonomskog i društvenog prosperiteta u regionu, putem rasta i otvaranja novih radnih mjesta, čineći ga atraktivnijim, konkurentnijim i bolje povezanim uz očuvanje životne sredine i zdravih i balansiranih morskih i kopnenih ekosistema.

Razvijanje zajedničke politike za pitanja koja su identifikovana kao stubovi EUSAIR strategije pomoći će ujedinjavanju i jačanju teritorija, učvršćujući proces među-regionalne i transnacionalne povezanosti.

"Forum prepoznaje odgovornost lokalnih vlasti u pogledu efikasnije implementacije razvojnih projekata kroz korišćenje dostupnih fondova EU, čime se nameće potreba za pojačanom komunikacijom među gradovima i institucijama u cilju realizacije projekata bitnih za naše zajednice" - istakao je Vučinić.

Na sjednici u Peskari odlučeno je da Kotor preuzme predsjedavanje Forumom, potpredsjedavajući je grad Brindizi, Generalni sekretarijat i u naredne dvije godine biće u Ankoni, a Budva će i u narednom periodu biti član Upravnog odbora Foruma.