05-11-2018

Potraga za naftom počinje 10. novembra

Konvoj brodova za seizmička istraživanja, među kojima je najveći norveški 117 metara dugi Polar Empres, u subotu stiže u crnogorske teritorijalne vode, saopštio je načelnik Odjeljanja za nazdor i kontrolu pomorskog saobraćaja u Upravi pomorske sigurnosti, Žarko Lukšić.

Potraga za naftom počinje 10. novembra | Radio Televizija Budva

"Dolaze 10. novembra i odmah počinju da rade, a sama istraživanja su planirana od 10. novembra do 21. decembra", kazao je Lukšić za Radio Crne Gore.

Istraživanja su planirana na oko 1,2 hiljade kilometara kvadratnih površine morskog dna na kvadrantima za koje je koncesiju dobio italijansko-ruski konzorcijum Eni-Novatek.

"Radovi se realizuju južno, nekih deset do 15 nautičkih milja od Valdanosa, od svetionika Mendre, i ista pozicija, udaljenost deset do 15 nautičkih milja od Bara prema otvorenom moru. Znači, područje pokriva dio teritorijalnih voda i epikontinentalni pojas", rekao je Lukšić.

Uz pomoć zvučno-vazdušnih topova, ali i specijalnih geo-mikrofona, koji su kablovima dugim nekoliko kilometara spojeni za brodove, precizno će se utvrditi da li u crnogorskom podmorju postoje za komercijalnu eksploataciju isplativa ležišta nafte i gasa.

"Uprava pomorske sigurnosti preventivno će djelovati narednih dana, kako bi se spriječilo eventualno oštećenje skupe naučno istraživačke opreme", naveo je Lukšić.

On je saopštio da se zadatak Uprave pomorske sigurnosti u tom dijelu odnosi na upozorenje brodova u skladu sa radio oglasom koji će biti emitovan od 10. novembra gdje će se svi plovni objekti upozoravati na aktivnosti koje će biti označete tačnim koordinatama.

U tom području pojačana je ribarska aktivnost pa su u Upravi planirali da vlasnicima svih plovila dijele flajere, u kojima se upozoravaju, da se od naučno istraživačkih brodova mora održavati bezbjedna udaljenost.