03-03-2023

Povećan broj pacijenata u februaru; Mališić Korać: Sve službe rade punim kapacitetom

Tokom februara je kroz odjeljenje opšte prakse u budvanskom Domu zdravlja prošlo gotovo 11.000 građana, dok je na pedijatriji obavljeno oko 4.000 pregleda, kazala je dr Mališić Korać i dodala da se pacijenti u ovom periodu najčešće javljaju zbog respiratornih infekcija i tegoba sličnih gripu.


Foto: Portal RTV Budva

Prepune čekaonice tokom prve i druge smjene, kako na pedijatriji tako i na odjeljenju opšte prakse, slika je koja se svakodnevno može vidjeti u budvanskom Domu zdravlja. To je kazala gostujući u jutarnjem programu TV Budva, doktorica Marija Mališić Korać.

Izneseni statistički podaci koji su prikupljeni tokom januara i februara ove godine dovoljno govore o obimu posla, angažmanu budvanskih ljekara kao i o kvalitetu usluga koje pruža ova ustanova, kaže doktorica Mališić Korać.

"Tokom cijelog dana, u prvoj i drugoj smjeni u februaru je kroz odjeljenje opšte prakse prošlo preko 10.500 građana. To su pacijenti koji su pregledani i kojima je pisana terapija. Na pedijatriji je pregledan ogroman broj djece, oko 4.000. Moram da kažem da je veći broj pregledane djece bio u februaru nego u januaru, kao i kod odraslih. Kroz odjeljenje ginekologije je prošlo oko 2.000 žena. Sve službe su radile punim kapacitetom, na radiologiju oko 1.000, na mikrobiologiju oko 2.000 i na laboratoriju preko 2.500 usluga", kazala je ona u emisiji Jutrom iz Budve.


Foto: Printscreen

Mališić Korać je kazala da se u toj ustanovi tokom ovog perioda posebno posvećuje pažnja pacijentima sa respiratornim infekcijama, virusima, ali i hroničnim pacijentima na koje utiču vremenske prilike, a to su pacijenti koji imaju bronhitis, astmu ili hroničnu opstruktivnu bolest pluća.

"Tokom januara i februara aktivne su respiratorne infekcije disajnih puteva, tegobe slične gripu, upale grla, kašalj i to su tegobe sa kojima se oko 60 odsto građana javlja kod izabranog ljekara. Tu su i druga stanja, naručito hronični pacijenti, oni koji imaju bronhitis, astmu ili hroničnu opstruktivnu bolest pluća. I kada pratite vremnsku prognoza uvijek ćete čuti poseban oprez za te pacijente. Dakle, dolazi do pogoršanja osnovnog stanja tih pacijenata", istakla je ona.

Ona je kazala da se u DZ Budva trude da ukoliko ima potrebe angažuju ljekare iz drugih ustanova, kako bi bili na pomoći pacijentima.

"Trenutno je u Domu zdravlja angažovano sedam ljekara i jedan ljekar je u Covid ambulanti, pedijatrija ima četiri i ginekologija dva ljekara. To je broj sa kojim trenutno raspolaže Dom zdravlja", istakla je Mališić Korać.

PCR test na Covid se radi ponedjeljkom, srijedom i petkom u periodu od 7 do 8 časova, kaže Mališić Korać i dodaje da to ne zavisi od uprave DZ Budva, dok se brzi testovi rade svakog dana. Situacija sa koronavirusom je stabilna, a i dalje vlada velika zainteresovanost za vakcinaciju, zaključuje ona.