04-12-2023

Povećan broj slučajeva velikog kašlja u Crnoj Gori: IJZ apeluje na vakcinaciju i oprez

Jučerašnja konferencija za medije u Institutu za javno zdravlje Crne Gore bila je posvećena porastu broja oboljelih od velikog kašlja.

Povećan broj slučajeva velikog kašlja u Crnoj Gori: IJZ apeluje na vakcinaciju i oprez | Radio Televizija Budva

Sa konferencije, Foto: IJZ

"Do sada su otkrivena 22 slučaja, a osam je u laboratoriji na ispitivanju. Na terenu je možda još i teže stanje", rekao je prof. Laušević, ističući da Institut želi što prije da reaguje kako bi se spriječile eventualne posljedice.

"Jedna od preporučenih mjera je da, dok se ne utvrdi od čega smo bolesni, nosimo maske i da se ne približavamo odojčadima. Očekujemo povećani broj respiratornih infekcija u budućnosti", kazao je prof. Laušević.

On je naglasio je da važno zaštititi najranjivije, a da je jedno od djelotvornih sredstava vakcinacija.

Vakcina ima dovoljno. Roditelji čija djeca nisu primila vakcinu mogu već od danas da povedu djecu na vakcinaciju. Vakcinacija će biti omogućena i tokom vikenda što će biti dopunska mjera za one roditelje koji ne mogu da stignu radnim danima.

Epidemiolog Milko Joksimović rekao je da tri doze vakcine primaju djeca u prvoj godini života, i to sa dva, četiri i šest mjeseci života, koje bi trebalo da ih zaštite do pete godine i do polaska u školu.

"U programu vakcinacije predloženo je da se revakcinišu djeca još jednom pred polazak u školu. Djeca koja prime tri vakcine i prime jednu revakcinu imaju imunitet koji traje do četiri godine, da bi se sačuvali u najranjivijoj dobi", objasnio je Joksimović.

Da se bolest ne bi proširila bitno je da se oboljeli isključi od kolektiva, da ne ide u školu, na posao, vrtić... Kašalj traje dvije sedmice i moguće ga je liječiti antibioticima.

Epidemiolog Adis Martinović je dodao da petog dana od trenutka početka antibiotske terapije, osoba prestaje da bude zarazna.

"Kod najbližih, sa kojima je bio kontakt, se takođe primjenjuje ista terapija da se bolest ne bi širila i važna je lična higijena. Obavezno da se nosi maska u tim slučajevima", naveo je dr Martinović.