29-04-2021

Povećan priliv stranih investicija, ali i odliv

Direktne strane investicije u januaru i februaru ove godine iznosile su 135 miliona eura i za 40 miliona su veće nego u istom periodu prošle godine, ali je istovremeno i njihov odliv porastao sa 28 na 95 miliona eura, pokazuju podaci Centralne banke Crne Gore (CBCG), koje prenose Vijesti.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Investicije u kompanije vrijedjele su 23,6 miliona eura što je za 7,5 miliona eura više nego u istom periodu lani, a investicije kroz interkompanijski dug, odnosno pozajmice od matičnih firmi iz inostranstva su porasle sa 54 na 91 milion eura. Investicije u kopovinu nekretnine su pale za dva miliona na 18,6 miliona, a ostale investicije su smanjene sa prošlogodišnjih 5,8 miliona na 1,4 miliona.

Ove godine je u prva dva mjeseca zabilježen i veliki odliv stranih investicija koji je iznosio 95 miliona eura, dok je istom periodu prošle godine vrijedio 28,5 miliona eura.

Tako da su neto direktne strane investicije (razlika između priliva i odliva) u januaru i februaru vrijedile 39,8 miliona eura, dok su one u istom periodu u prošloj godini iznosile 68 miliona eura.

Prema listi Centralne banke, pojedinačno najviše investicija za ova dva mjeseca ove godine došlo je iz Srbije 19,4 miliona eura, a zatim iz Rusije 10,6 miliona, Ujedinjenih Arapskih Emirata 7,6 miliona, Švajcarske 4,6 miliona,…

Od investicija iz Srbije najviše novca uloženo je direktno u kompanije 14,3 miliona, u nekretnine 3,5 miliona a u pozajmice firmama u Crnoj Gori nepun milion eura. Iz Rusije je najviše novca otišlo u pozajmice četiri miliona, 3,5 miliona direktno u kompanije, a 3,1 milion u kupovinu nekretnina. Iz Emirata je skoro sav novac 7,6 miliona otišao na pozajmice svojim kompanijama u Crnoj Gori, dok je svega 66 hiljada uloženo u kupovinu nekretnina.

I iz drugih država bilo je značajnih ulaganja u nekretnine, tako su firme ili državljani Sjedinjenih Američkih Država u kupovinu nekretnina uložili 2,2 miliona eura, iz Velike Britanije je u diomaćene nekretnine uloženo 1,7 miliona eura a iz Njemačke milion i po.

Na listi CBCG nalazi se 20 zemalja i teritorija iz kojih je stiglo 50 miliona investicije, dok je iz kategorije “ostale zemlje uključujući i povjerljive podatke” pristiglo 74,8 miliona eura. U tabeli Centralne banke ova stavka nije preciznije obrazložena, osim da su u pitanju povjerljivi podaci.

Na listi za prošlu godinu bilo je navedeno 50 država i teritorija odakle je stiglo 559 miliona eura, dok je pod stavkom “ostale zemlje uključujući i povjerljive podatke” bilo ukupno 104 miliona eura za svih 12 mjeseci.

Ukupne direktne strane investicije za cijelu prošlu godinu iznosile su 663 miliona eura, od čega iz Rusije 99 miliona, Kine 71 milion, Švajcarske 63 miliona, Italije 41 milion,… Sada na listi vidljivih država nema Kine.

Stranci u kupovinu nekretnina uložili 18,6 miliona eura što je dva miliona manje nego lani u istom periodu


(Investitor.me)