08-11-2021

Povećanje plata od 17 odsto pozitivan korak

Najavljeno povećanje plata prosvjetnim radnicima je pozitivan korak, ali prosvjetari ne mogu biti ekstra zadovoljni rastom od 17 odsto na platu od 550 eura, kazao je novoizabrani predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović. On je istakao da je prvi korak novog Sindikata saradnja sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta koja nije bila na zavidnom nivou u prethodnom periodu.

Povećanje plata od 17 odsto pozitivan korak | Radio Televizija Budva

Foto: RTCG

Božović je kazao da je najavljeno povećanje plata prosvjetnim radnicima od 17 odsto obradovalo prosvjetne radnike.

“Međutim moramo da znamo model na koji će to da se dogodi. Da li će to da bude jednostavnim donošenjem novog zakona gdje se dio izdvajanja za zdravstvo preliva nama u platu ili preko granskog kolektivnog ugovora. Mi bismo željeli da to bude preko granskog kolektivnog ugovora gdje se mi obezbijedimo u grani prosvjete. Može na oba načina, ali moramo da se dogovorimo”, kazao je on.

Ističe da povećanje od 17 odsto nije zanemarljivo.

“Ali povećanje od 17 odsto na 550 eura plate znači da mi možemo da dođemo otprilike do 700 eura. Da ću reći ekstra ćemo biti zadovoljni, nećemo, ali jeste pomak u pozitivnom smjeru”, istakao je on.

Kazao je da je prvi potez Sindikata bolja saradnja sa Ministarstvom.

“Zajednički posao nam je da prosvjetni radnik bude zadovoljan i platom i ambijentom, da ima pravnu sigurnost. Na istom smo zadatku. Moramo naći prostora za dijalog, jer tog dijaloga nam je manjkalo u prethodnom periodu”, kazao je on.

Dodao je je da u prethodnoj godini nije saradnja nije bila na nivou obostranom krivicom.

“Nezadovoljan prosvjetni radnik je tihi neprijatelj države. On ne utiče dobro na učenike koji treba jednom da vode državu, da budu dobri roditelji”, istakao je Božović.

Naglašava da nove zgrade i sredstva za nastavu jesu potrebna, ali da se mora uložiti i u platu radnika.

Objasnio je da nije u redu da profesori u srednjim školama za istu platu rade više od onih u osnovnim.

Takođe, kada je riječ o prekomjernom radu za vrijeme pandemije, ističe da prosvjetari ne žele da budu lešinari i koriste priliku, ali traže da budu ispoštovani.

“Ja sam konkretno pošao kod uprave škole i rekao da sam imao prekomjerne časove, oni nisu bili zainteresovani. Zatim sam krenuo preko Agencije za rješavanje sporova, opet uprava nije htjela da sarađuje, pa smo završili na sudu. Sad čekamo ishod, da ne bismo kolektivno tužili. Eto i tu mislimo na državu”, kazao je Božović.

Izvor: RTCG