13-12-2018

Povrede od petardi mogu dovesti do trajnog gubitka vida

Tradicionalno se tokom novogodišnjih i božićnih praznika koriste razna pirotehnička sredstva uslijed čijeg nestručog rukovanja često dolazi do ozbiljnijih povređivanja.

Povrede od petardi mogu dovesti do trajnog gubitka vida | Radio Televizija Budva

Dr Jovana Luburić iz budvanske Hitne pomoći ukazala je na opasnosti od nestručnog rukovanja petardama i drugim pirotehničkim sredstvima i posebno apelovala na roditelje.

"U suret predostjećim praznicima mi ispred ekipe Hitne pomoći bi htjeli da upozorimo građane da izbjegavaju upotrebu pirotehničkih sredstava, jer ne postiji bezopasna pirotehnika", kazala je Luburić.

Poseban apel je na roditeljima da ne kupuju petarde djeci i ne dozvoljavaju im korištenje istih.

Proteklih godina u opštini Budva nije bilo ozbiljnijih povreda prilikom korištenja pirotehničkih sredstava.

"Najčešće su to površne povrede kože mekih tkiva koje su brzo sanirane. Radilo se o adolescentima, mada je bilo i osoba starijih od 25 godina. Nažalost kolege iz drugih gradova svjedoče ozbiljnim povredama djece i odraslih usljed korištenja petardi", istakla je Luburić.

Među povrijeđenima ima i trajnih invaliditeta. Prilikom korištenja ovih sredstava najprije stradaju ruke, prsti i šake. Zatim lice, oči i nos, kao i oštećenje sluha.

Povrede se kreću od onih lakšeg stepena ( površne rane ) do ozbiljnijih opekotina na rukama.

"Nisu rijetke ni tarumatske amputacije prstiju. Povrede petardi mogu dovesti do trajnog gubitka vida. Prilikom bacanja petardi nastaje velika buka koja može dovesti do pucanja bubne opne. Istakla bih da prilikom korištenja pirotehnike osim osobe koja je koristi povrede mogu zadobiti i osobe koje se nađu u blizini kao i životinje", zaključila je Luburić.

Najbolja preventiva je ne koristiti pirotehnička i druga ekslpozivna sredstva jer postoje mnogo ljepši načini da se praznici provedu i proslave.