29-06-2020

Poznati šampioni Otvorenog prvenstva Crne Gore u jedrenju

Završeno je Otvoreno prvenstvo Crne Gore u jedrenju 2020. koje je održano od petka 26. do nedjelje 28. juna. Prvenstvo je održano u Luštici Bay, gdje se u akvatorijumu zaliva Tršte u klasama Optimist i Laser borilo 55 jedriličara iz četiri crnogorska kluba, JK Lahor Kotor, JK Jugole Grakalić Herceg Novi, JK Jovo Dabović Baošići i JK Delfin Tivat.


Foto: JK Delfin

Nakon tri dana prvenstva, osam regata i sjanih uslova za jedrenje, Crna Gora je dobila državne šampione u svim klasama.

U olimpijskoj klasi Laser Standard titulu prvaka države je osvojio olimpijac Milivoj Dukić iz JK Jugole Grakalić. Perspektivni Ilija Marković je drugi, treći je Matija Grabić obojica iz Delfina. Stefan Anđelić iz Delfina šampion je države u klasi Laser Radial, a drugo mjesto poslije velike borbe i slobodno se može reći dramatične završnice pripalo je Danilu Jončiču, članu Delfina, koji je aktuelni šampion Balkana. Na trećem mjestu je Ivan Pušić iz Jugole Grakalića. Nikola Golubović, jedriličar Delfina iz Tivta, osvojio je titulu šampiona Crne Gore u klasi Laser 4.7. Nikola, inače i aktuelni šampion Balkana, svih osam regata prvenstva je završio kao prvoplasirani. Drugi je Robert Moris iz ekipe Jugole Grakalić iz Herceg Novog, a treći Andrija Marković iz Delfina.

U klasi Optimist, Pavle Musić iz tivatskog Delfina osvojio je zlatnu medalju ispred klupskog druga Viktora Lesjaka, dok je na trećoj poziciji Romina Racković iz kotorskog Lahora. U konkurenciji djevojčica, Romina Racković je prvom mjestu, na drugom je Katja Ivanova, a na trećem Nina Strahinja, sve tri iz kotorskog Lahora. U konkurenciji do dvanaest godina Viktor Lesjak iz tivatskog Delfina je prvi, njegov klupski drug Petar Klakor je drugi, dok je na trećem mjestu Nina Strahinja iz kotorskog Lahora.

Najboljim jedriličarima nagrade su dojelili Damir Moškov, predstavnik kompanije Luštica Bay, Predrag Vukčević, predsjednik Crnogorskog jedriličarskog saveza i Ilija Klakor, selektor jedriličarske reprezentacije Crne Gore. Dodjela nagrada je održana u amfiteatru na Promenadi Luštica Bay marine. Prvenstvo su organizovali Jedriličarski klub Delfin i Crnogorski jedriličarski savez uz podršku Ministarstva sporta i mladih Crne Gore i kompanije Luštice Bay. U Luštici Bay i na istom regatnom polju, u prirodnoj jedriličarskoj areni zaliva Trašte, održaće se Evropsko prvenstvo za klasu Laser do 21 godine, od 24. do 31. oktobra 2020.