08-06-2018

Poznatiji kuvar i televizijska ličnost, Entoni Bordejn izvršio samoubistvo

Poznati američki televizijski autor i kuvar Entoni Bordejn, 61, pronađen je u mrtav u hotelskoj sobi. Uzrok smrti je samoubistvo, izveštava CNN.

Poznatiji kuvar i televizijska ličnost, Entoni Bordejn izvršio samoubistvo | Radio Televizija Budva

Bordejn je bio u Strasburu u Francuskoj, gde je snimao seriju "Parts Unknown", koja se emituje na kanalu CNN.

"S velikom tugom, opraštamo se od prijatelja i kolege, Entonija Bordejna", stoji u saopštenju ove medijske kuće.

Bordejn je bio autor bestselera - pisao je kuvare, prozu i publicistiku.

U saopštenju kanala CNN takođe stoji: "Njegova ljubav prema avanturi, prijateljima i dobroj hrani uticala je na to da bude autor s jedinstvenim stilom."

"Njegov talenat nas je oduševljavao i puno će nam nedostajati. Mislimo na njegovu kćerku i porodicu u ovom neverovatno teškom momentu."

Francuske vlasti u regionu Alzas su potrvrdile da je Bordejn umro u hotelu L Šambar u Kajzerbergu, prenosi AFP, kao i da ne sumnjaju na ubistvo.

Proslavio se 2000. godine knjigom "Poverljivo iz kuhinje", koja je čitaocima otkrivala šta se dešava iza scene u kuhinjama luksuznih restorana.

U knjizi je otvoreno pisao o korišćenju droga, između ostalog kokaina, heroina i LSD-a.

Za potrebe posla putovao je više od 250 dana godišnje.

Njegova prva TV emisija "Kuvareva turneja" emitovana je 2002. na mreži Fud netvork. Tri godine kasnije na Trevel kanalu započeto je emitovanje serijala "Bez rezervacije", za koji je dobio dve Emi nagrade.

Prešao je na CNN 2013. godine i za ovu mrežu je napravio emisiju "Nepoznati krajevi".

Bio je veoma uticajan, pa je čak i predsednik Obama tražio njegov savet pre odlaska iz Bele kuće.

"Ako pravite veoma važnu večeru, možda ne treba preterujete s belim lukom", Bordejn mu je rekao, dok su ručali u restoranu brze hrane u Vijetnamu.

Počeo je da piše nakon što mu je bivši cimer ponudio besplatan odmor u Kozumelu u Meksiku, ako obeća da će napisati knjigu kad se vrati.

Šest meseci kasnije, objavio je prvu knjigu proze, kriminalistički roman "Kost u grlu", a i dalje je radio kao kuvar u restoranu Saliven u Njujorku.