13-01-2021

Prava Budva: Insistiraćemo na posebnom tretmanu EU fondova

"Zakoračili smo u 2021. godinu u kojoj nas prema svim prognozama očekuje mnoštvo izazova. Nastavak mukotrpne borbe protiv pandemije je jedan od bitnijih, ali je svakako jedan od najvećih i najtežih zadataka za novoformiranu vlast ekonomski oporavak Crne Gore", poručili su iz Prave Budve u svom saopštenju.


Saopštenje prenosimo integralno:

Finansijski krah kojem prisustvujemo je samo djelimično prouzrokovan problemima nastalim uslijed pojave virusa Covid-19, a u ogromnoj mjeri je posljedica jednog nesavjesnog, neodgovornog i nestručnog vođenja države decenijama unazad. Ovih dana smo svjedoci samo jednog malog dijela primjera koji izlaze u javnost i na kojima vidimo kako su to kadrovi bivšeg režima crpjeli državu u svakoj prilici i na najrazličitije moguće načine. Kako su čak i zakone prilagođavali svojim namjerama da se okoriste i kako su ulazili u najrazličitije improvizacije kako bi zamaskirali i privremeno odložili neminovne negativne posljedice po ekonomiju Crne Gore. Ta metoda "guranja problema pod tepih" najbolje govori o tome koliko su bili iskreni u svom patriotizmu.

Ekonomski oporavak zemlje mora biti jasno definisan, preciznog kursa i bez dodatnih turbulencija izazvanih eventualnim prijevremenim izborima. Važan izvor finansija buduće ekonomske stabilnosti će se ogledati i u saradnji sa EU institucijama. Crna Gora kao zemlja kandidat sa svim otvorenim poglavljima, ali bez dinamičnog zatvaranja istih, pokazala je da od samog početka nije iskreno pristupila tom procesu.

Takvo stanovište su posljednjih godina sve češće pokazivali i naši partneri iz Brisela u svojim redovnim izvještajima. Status kandidata nam omogućava dostupnost mnogih fondova kroz instrumente predpristupne pomoći. Ne treba i ne smijemo zanemariti mogućnost finansiranja bespovratnim sredstvima projekte iz najrazličitijih oblasti društveno-ekonomskog života jedne zemlje. Svaki fond i svaki poziv ima opredijeljena odredjena sredstva koja čekaju projekte i koja su često u godinama iza nas ostajala neiskorišćena. Takav luksuz nova vlast sebi ne smije dozvoliti i neophodno je formirati timove koji će se isključivo baviti ovom tematikom. Kako bi važnost što većeg iskorišćenja ovih bespovratnih sredstva iz EU fondova bila jasnija dovoljno je pomenuti da se radi o višemilionskim iznosima i da se budžet opredijeljen za države kandidate uvećava u skladu sa napretkom u pregovorima.

Takodje, od velikog značaja je mogućnost realizacije širokog spektra infrastrukturnih i drugih projekata na lokalnim nivoima vlasti. Opštine će pametnim apliciranjem na raznovrsne teme poziva imati šansu da obezbijede realizaciju jednog dijela projekata koji se nisu našli u budžetima i planovima za 2021/22. godinu. Širok spektar oblasti koje se finansiraju je imperativ za što većim angažmanom svih lokalnih vlasti. Radi se o oblastima obrazovanja mladih, nauci, kulturi, zaštiti životne sredine, energetici, IT sektoru, MSP i mnogim drugim.

Stoga će Prava Crna Gora na svim nivoima vlasti u kojima učestvuje insistirati na posebnom tretmanu teme EU fondova kako bi njihova iskorišćenost dosegla što viši nivo.


Milan Kovačević člana IO Prave Crne Gore - Prave Budve