12-04-2021

Prava Budva: Napad na novinare RTV Budve je napad na javni interes, demokratiju i pravo svih građana

"Fizički i verbalni napadi, omalovažavanje, ponižavanje i diskreditacija novinara nastavili su se i u 2021 godini", poručili su iz Prave Budve.

Prava Budva: Napad na novinare RTV Budve je napad na javni interes, demokratiju i pravo svih građana | Radio Televizija Budva

Saopštenje, koje potpisuje
portparol Prave Budve Radko Garčević, prenosimo integralno:


Na osnovu kako fizičkih napada tako i verbalnih koji se ispoljavaju putem društvenih mreža u vidu prijetnji, kleveta, govora mržnje prema novinarima najčešće sa anonimnih profila, te pritisci političara, javnih zvaničnika i običnih građana, može se reći da su s godinama napadi na novinare / ke sve brutalniji i opasniji.

Jedan od takvih napada desio se i prije par dana na samom ulazu u Budvu. U trenutku dok je ekipa RTV Budva snimala izveštaj o protestu komitsko - patriotskog skupa u Budvi. Grupa ljudi je zaustavila ekipu RTV Budva, koja se vraćala sa radnog zadatka, ne dozvoljavajući im da prođu. Tom prilikom su se protestansti nedolično ponašali, udarali po službenom automobilu čak su i zaprijetili da će čak doći u RTV Budvu.

Kao nekadašnji novinar zaprepešćen sam načinom na koji je izveden napad na novinare RTV Budva. Lično smatram da je organizovan i dobro isplaniran usmjeren na ugrožavanje života i zaustavljanje profesionalnog rada RTV Budve. Kao građanin duboko sam zabrinut zbog činjenice da je televizijska ekipa napadnuta i spriječena u izvršenju svojih radnih obaveza. Prava Crna Gora - Prava Budva se nada i iskreno očekuje od Ministarstva unutrašnjih poslova gospodina Sergeja Sekulovića da će hitno i profesionalno istražiti napad na radnike Televizije Budva kao i da će informisati javnost o okolnostima slučaja i u što kraćem roku sakcionisati počinioce u skladu sa zakonima Crne Gore. Jer napad i prijetnja novinarima je direktan napad na slobodno izražavanje kao i na pravo građana da budu informisani.