09-10-2020

Prava Budva: Poljoprivreda jedna od razvojnih šansi Crne Gore nakon COVIDA 19

"Aktuelno stanje u Crnoj Gori izazvano kovidom-19 dovelo nas je u situaciju da priznamo sebi da je korona samo ,,ogolila” hronične probleme koje naša privreda vuče poslednje dvije decenije a sve zahvaljući nakaradnoj DPS vladavini. Hotelijeri, ugostitelji i prateći uslužni sektor pretrpjeli su ozbiljne gubitke, a najveći udar će pretrpjeti dio stanovništva sa najnižim primanjima", kazao je danas Radko Garčević ispred Prava Crne Gore - Prava Budve.



Saopštenje prenosimo integralno:

Početkom devetesetih a i ranije došlo je do velikog odliva stanovništva iz ruralnih u gradska naselja. Takvo stanje nas je dovelo do toga su nam sela zapuštena, zarasla u drače a neka su širom Crne Gore nažalost došla pred izumiranje.

Zahvaljujući DPS-ovoj vladavini naša seoska područja "krase" sledeće riječi - Najsiromašniji predio u zemlji, sa visokim stepenom nezaposlenosti, predio decenijske depopulacije i gerentolizacije, u kojima je poljoprivreda izgubila centralitet. Danas u gradovima usled COVIDA 19 nema šta da se radi, a u selima nema ko da radi !

Prava Crna Gora - Prava Budva će se potruditi da u narednom četvorogodišnjem mandatu izmijeni ovu sumornu sliku sela.
Zbog činjenice da cijena hrane na globalnom nivou ima tendenciju rasta, Prava Crna Gora - Prava Budva smatra da bi poljopriveda trebala da bude jedan od prioriteta prilikom kreiranja strategije razvoja naše zemlje nakon Kovida 19.

Smatramo da bi većim ulaganjem u poljoprivredu ovaj trend bio zaustavljen i da bi se usled velike nezaposlenosti u gradskim sredinama, koja će se pojačati usled COVIDA 19 veliki broj ljudi opredijeliti da svoju egzistenciju pronađe na selu. Da bi se poljoprivredna proizvodnja brže reformisala i obezbijedio rast produktivnosti poljoprivredne proizvodnje, potrebna je podrška aktiviranju obradivog zemljišta, podrška razvoju ruralnog turizma i brendiranje naših tradincionalnih proizvoda. Najznačajnija mjera, koja bi doprinijela povećanju konkurentnosti pojedinačnih poljoprivrednih proizvođača na inostranom tržištu, je podsticanje njihovog udruživanja. Na taj način bi se omogućilo njihovo zajedničko nastupanje na tržištu, ispunjavanje standarda i razmjena znanja. Uloga države je da nađe mehanizam da taj proces ubrza, donošenjem odgovarajućih podsticajnih mera.

Prava Crna Gora - Prava Budva će se truditi da jasno trasira put razvoja naše privrede u narednim godinama, ako u tome uspijemo postavićemo zdrave temelje za buduće generacije, i biti respektivni konkurenti na ino tržištu, ako to sada ne uradimo, bićemo društvo koje konstatno počinje da ,,zida kuću od temelja“, bavićemo se improvizacijom, i ostati zauvjek izgubljeni na maglovitom putu između sadašnjosti i boljeg sutra.